Sok gazda használ ilyen termékeket a földeken: a legtöbb nem is tudja, milyen káros

Sok gazda használ ilyen termékeket a földeken: a legtöbb nem is tudja, milyen káros

agrarszektor.hu
A strandokon és az óceánok felületein úszó műanyaghulladékok mindig nagy figyelmet kapnak. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) szerint az élelmiszertermesztéshez használt földterületek sokkal nagyobb mennyiségű műanyaggal szennyezettek. A hivatal szakértői által összegyűjtött adatok szerint a mezőgazdasági értékláncok évente 12,5 millió tonna műanyag terméket használnak fel, további 37,3 millió tonnát pedig az élelmiszer-csomagolás során hasznosítják.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A legnagyobb felhasználó a növénytermesztés és az állattenyésztés, összesen évi 10,2 millió tonnával, ezt követi a halászat és az akvakultúra 2,1 millió tonnával, valamint az erdőgazdálkodás 0,2 millió tonnával. A becslések szerint Ázsia a legnagyobb műanyagfelhasználó a mezőgazdasági termelésben. Életképes alternatívák hiányában a mezőgazdasági műanyagok iránti kereslet csak növekedni fog - írja a Syngenta a FAO információi alapján. Iparági szakértők szerint például a talajtakaró- és silófóliák iránti globális kereslet 50 százalékkal, a 2018-as 6,1 millió tonnáról 2030-ra 9,5 millió tonnára nő. Egyre nagyobb aggodalomra adnak okot a mikroműanyagok, amelyek potenciálisan károsan befolyásolhatják az emberi egészséget.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaságban a műanyag termékek ugyanakkor nagyban segítik a termelékenységet. A fóliákat például a gyomnövekedés, a peszticidek, a műtrágya és az öntözés csökkentése érdekében használják a talaj lefedésére. Sajnos éppen azok a tulajdonságok, amelyek a műanyagokat oly hasznossá teszik, problémákat okoznak, amikor elérik tervezett élettartamuk végét. A 2015-ig előállított 6,3 milliárd tonnára becsült műanyag csaknem 80 százalékát nem megfelelően ártalmatlanították. A jelentés egy átfogó önkéntes magatartási kódex kidolgozását is javasolja, amely a műanyagok valamennyi aspektusát lefedi az agrár-élelmiszeripari értékláncokon keresztül, és további kutatásra szólít fel, különös tekintettel a mikro- és nanoműanyagok egészségre gyakorolt ​​hatásaira. A FAO továbbra is fontos szerepet fog játszani a mezőgazdasági műanyagok kérdésének holisztikus kezelésében az élelmezésbiztonság, a táplálkozás, az élelmiszerbiztonság, a biológiai sokféleség és a fenntartható mezőgazdaság összefüggésében.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?