Teljesen átalakulhat a zöldségek csomagolása: durva, mire váltanák a műanyagot

Teljesen átalakulhat a zöldségek csomagolása: durva, mire váltanák a műanyagot

agrarszektor.hu
Franciaország és Spanyolország is záros határidőn belül betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát számos zöldségféle és gyümölcs esetében (kivételt képeznek a nagyon érzékeny termékek), illetve piackutatási adatok szerint egyre több fogyasztónál fontos szempont a fenntarthatóság. Ezt a trendet követve fejlesztett ki együttműködés keretében ehető csomagolást snack uborkákra a Liquidseal (kígyóuborkára már korábban kidolgoztak egy ilyen bevonatot) és a legnagyobb európai uborkamag-nemesítő Rijk Zwaan.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Európában az eltarthatóságot meghosszabbító, ehető bevonatok használata egyelőre nem szabályos, ilyet jelenleg csak virágoknál és nem ehető héjú gyümölcsöknél alkalmaznak, ám az Egyesült Államokban és több más piacon már ehető héjú kertészeti termékeknél is engedélyezett ez a megoldás. A láthatatlan csomagolás költsége hasonló nagyságrendben mozog, mint a zsugorfólia vagy a műanyag dobozok ára, a csomagolóüzemeknek egy speciális szóróberendezéssel kell rendelkezniük a bevonat felviteléhez - írja a FruitVeb. Nem a Liquidseal az egyetlen cég, amely ilyen fejlesztésekbe kezdett, 2020-ban az izraeli Sufresca start-up már a műanyag csomagolóanyagok kiváltása érdekében hasonló projektet indított, és tavaly be is mutatott egy láthatatlan, korlátozottan légáteresztő, ehető bevonatot koktélparadicsomra, uborkára és mangóra. 

A tavasz kiemelkedő agráreseménye: Agrárium Konferencia Kecskeméten

Április 6-án rendezi meg Kecskeméten a Portfolio Csoport tavaszi Agrárium 2022 konferenciáját, amely a gazdálkodási évet megalapozó, illetve megerősítő információkat nyújt a hazai agrárgazdaság szereplőinek. A rendezvény bemutatja és részletesen kifejti azokat a legfontosabb jogszabályi, támogatási, piaci, finanszírozási, innovációs és jövedelmezőségi változásokat, amelyek döntően befolyásolhatják az agrárvállalkozások tevékenységeit. A konferencia gyakorlati útmutatással és naprakész információkkal járul hozzá ahhoz, hogy az agrárgazdasági vállalkozások eredményes gazdasági döntéseket hozhassanak. A rendezvény valamennyi üzemméretű gazdálkodónak hasznos tájékoztatást nyújt a 2022-es évet érintő legjelentősebb agrárgazdasági változásokról. Ne hagyja ki az Agrárium 2022 Konferenciát április 6-án Kecskeméten!

EZ IS ÉRDEKELHET

A Sufresca szerint a termékek eltarthatósága akár több héttel is meghosszabbítható. Az eltarthatóság kulcskérdés az élelmiszerhulladék mennyiségének csökkentésében is, mivel a FAO becslései szerint a globálisan megtermelt élelmiszerkészlet egyharmada a kukában végzi. A frisspiaci termékek ehető bevonatainak fejlesztése komplikált folyamat, mivel az egyes zöldségek és gyümölcsök héjának kémiai összetétele és fizikai szerkezete jelentős eltéréseket mutat, légzésintenzitásukról és víztartalmukról már nem is beszélve, tehát az a bevonat, ami például paprikán jól működik, avokádó vagy őszibarack esetében már nem biztos, hogy alkalmazható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03