Döntöttek Strasbourgban: teljesen új csomagolási szabályok jönnek

Döntöttek Strasbourgban: teljesen új csomagolási szabályok jönnek

agrarszektor.hu
Új szabályokat fogadott el az Európai Parlament a csomagolás fenntarthatósága és a csomagolási hulladék csökkentése érdekében. A szabályozás mennyiségi és használati korlátozásokat is tartalmaz, ugyanis minél kevesebb csomagolóanyag fogy, annál kevesebb lesz a hulladék. A rendeletet, melynek célja a folyamatosan növekvő hulladékmennyiség kezelése, a belső piaci szabályok harmonizálása és a körforgásos gazdaság fellendítése, a képviselők 476 szavazattal, 129 ellenszavazattal és 24 tartózkodás mellett fogadták el.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Tanáccsal elvben egyeztetett szabályok általában véve korlátozzák a felhasznált csomagolóanyagok mennyiségét (2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal, 2040-ig pedig 15%-kal), és a tagállamokat különösen a műanyag csomagolási hulladék mennyiségének csökkentésére kötelezik. A csomagolóanyagok szükségtelen használatát visszaszorítandó előírják, hogy a gyűjtő-, szállítási és e-kereskedelmi csomagolás esetében az üres tér aránya legfeljebb 50%-os lehet. A gyártóknak és az importőröknek emellett gondoskodniuk kell arról is, hogy a csomagolás tömege és térfogata a lehető legkisebb legyen.

2030. január 1-jétől tilos lesz egyes egyszer használatos műanyag csomagolástípusokat alkalmazni. Ilyen például a feldolgozatlan friss gyümölcsök és zöldségek csomagolása, a kávézókban és éttermekben felszolgált és elfogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos műanyag csomagolása, az egyesével csomagolt adagok - például fűszerek, szószok, kávékrémesítők, cukor - egyszer használatos csomagolása, a szállodai piperecikkek egyszer használatos miniatűr csomagolása és a nagyon könnyű - 15 mikronnál vékonyabb - műanyag hordtasakok.

Fontos lesz az újrafelhasználás és az újratöltés ösztönzése a fogyasztók körében

A javaslat 2030-ig konkrét újrafelhasználási célértékeket határoz meg az alkoholtartalmú és alkoholmentes italok csomagolására, valamint a szállítási, fogyasztói és gyűjtőcsomagolásra, kivéve a tejet, a bort, valamint az ízesített borászati termékeket és a röviditalokat. A tagállamok bizonyos feltételek mellett 5 évre mentességet adhatnak e követelmények alól. Az italok és az elvitelre szánt ételek végső forgalmazóinak lehetővé kell tenniük a fogyasztók számára, hogy saját ételhordóikban és italtárolóikban vihessék haza a megvásárolt termékeket. Emellett törekedniük kell arra, hogy 2030-ig termékeik 10%-át valamelyik újrahasználható csomagolási formát alkalmazva kínálják.

Újrafeldolgozható csomagolás, jobb hulladékbegyűjtés és -újrafeldolgozás

Az új szabályok értelmében minden csomagolásnak - kivéve a könnyű fa, parafa, textil, gumi, kerámia, porcelán és viasz csomagolóanyagokat - újrafeldolgozhatónak kell lennie, és szigorú kritériumoknak kell megfelelnie. A rendelkezések egyebek mellett célértéket határoznak meg arra vonatkozóan, hogy a műanyag csomagolásnak legalább mennyi újrafeldolgozott anyagot kell tartalmaznia, és arra, hogy a csomagolási hulladék mekkora hányadát kötelező újrafeldolgozni. 2029-ben az egyszer használatos (legfeljebb három literes) műanyag és fém italtárolóknak a 90%-át szelektíven kell majd gyűjteni (betétdíjas rendszer vagy más megoldás révén).

A jogszabályért felelős belga EP-képviselő, Frédérique Ries elmondta, hogy

az EU először határoz meg környezetvédelmi jogszabályban célokat a csomagolás csökkentésére, függetlenül a felhasznált anyagtól. Az új szabályok ösztönzik az innovációt, és mentességet biztosítanak a mikrovállalkozások számára. Az élelmiszerek csomagolásában lévő vegyi anyagok betiltása nagy győzelem az európai fogyasztók egészsége szempontjából. Minden ipari ágazatot, uniós országot és fogyasztót felszólítunk, hogy vegyék ki a részüket a felesleges csomagolás elleni küzdelemből.

A javaslat egyelőre még nem rendelkezik kötelező erővel. Előbb a Tanácsnak hivatalosan is jóvá kell hagynia azt, mielőtt a rendelet hatályba lépne.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?