Nagy változás jöhet az élelmiszerek csomagolásánál: ezt jobb, ha mindenki tudja

Nagy változás jöhet az élelmiszerek csomagolásánál: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A fenntarthatóságra való törekvés mind nagyobb és nagyobb figyelmet kap a Földünket érintő globális problémák miatt. A fenntarthatóság, mint szemléletmód, lassan az élet minden területére kiterjed, így mind a mezőgazdaság mind az élelmiszeripari termelés területén is egyre nagyobb figyelmet élvez ez a célkitűzés.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az élelmiszeriparban az egyik legnagyobb probléma, ami mindenképp újragondolást igényel az a csomagolóanyagok témaköre. A csomagolóanyagokra nagy szükség van, főként élelmiszerbiztonsági de egyéb szempontok miatt is. Fontos kérdés, hogy a csomagolóanyagokat, hogyan lehet bekapcsolni a körforgásos gazdaságba, mennyire működik hatékonyan az újrahasznosítás, illetve az erre alapuló gyűjtési rendszer - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A kérdéskör elég összetett, mivel a fogyasztói elvárásokat, igényeket is figyelembe kell venni, valamint a fogyasztót is ösztönözni kell, mert neki is jelentős szerepe van a körforgás fenntartásában.

A csomagolóanyagok esetén törekvés van az egykomponensű-, valamint a biológiailag lebomlók (amelyek már léteznek, de még vannak problémák) használatára, azonban a költségszint és a technológia alkalmazhatósága területén (a régi csomagológépek nem alkalmasak rá) vannak még nehézségek. Az élelmiszerek esetén kevés esetben használható a közvetlen - a termékkel elsőként érintkező - papír csomagolás. Az élelmiszerbiztonság, a minőségmegőrzési idő, a tárolás, valamint a logisztika szempontjából kedveltebb a különböző műanyagok használata.

A műanyagoknál a tudományt még mindig kihívások elé állítja az a tény, hogy nem hasznosíthatóak újra végtelenszer, illetve az újrahasznosított műanyagok nem használhatók fel 100%-ban egy új termék csomagolásánál, gondolva itt a rePet-ben lévő műanyag arányára. Az újrahasznosított műanyagok a technológia folyamatokban másképp viselkednek pl. húzásnál, fújásnál stb. esetben. Az újrahasznosított műanyagok esetén az élelmiszerbiztonsági, táplálkozástudományi és egészségügyi kockázatokra vonatkozó kutatások még nem állnak rendelkezésre, így ennek hatásait még egyértelműen nem tudjuk igazolni.

Magyarország Uniós vállalása 2025. december 31-ig, hogy a hulladékként összegyűjtött csomagolás legalább 65 tömegszázalékát kell újra feldolgozni a következő célszámok elérésével: a műanyag csomagolás 50%-át, a fém 70%-át, az üveg 70%-át a papír és karton esetén a 75%-át kell újrahasznosítani. 2019-es adatok alapján Magyarország a műanyag csomagolás 33%-át, a fém 69%-át, az üveg 29%-át a papír és karton esetén a 71%-át hasznosítja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 11:03