Nagy változás jöhet az élelmiszerek csomagolásánál: ezt jobb, ha mindenki tudja

Nagy változás jöhet az élelmiszerek csomagolásánál: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
A fenntarthatóságra való törekvés mind nagyobb és nagyobb figyelmet kap a Földünket érintő globális problémák miatt. A fenntarthatóság, mint szemléletmód, lassan az élet minden területére kiterjed, így mind a mezőgazdaság mind az élelmiszeripari termelés területén is egyre nagyobb figyelmet élvez ez a célkitűzés.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az élelmiszeriparban az egyik legnagyobb probléma, ami mindenképp újragondolást igényel az a csomagolóanyagok témaköre. A csomagolóanyagokra nagy szükség van, főként élelmiszerbiztonsági de egyéb szempontok miatt is. Fontos kérdés, hogy a csomagolóanyagokat, hogyan lehet bekapcsolni a körforgásos gazdaságba, mennyire működik hatékonyan az újrahasznosítás, illetve az erre alapuló gyűjtési rendszer - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A kérdéskör elég összetett, mivel a fogyasztói elvárásokat, igényeket is figyelembe kell venni, valamint a fogyasztót is ösztönözni kell, mert neki is jelentős szerepe van a körforgás fenntartásában.

A csomagolóanyagok esetén törekvés van az egykomponensű-, valamint a biológiailag lebomlók (amelyek már léteznek, de még vannak problémák) használatára, azonban a költségszint és a technológia alkalmazhatósága területén (a régi csomagológépek nem alkalmasak rá) vannak még nehézségek. Az élelmiszerek esetén kevés esetben használható a közvetlen - a termékkel elsőként érintkező - papír csomagolás. Az élelmiszerbiztonság, a minőségmegőrzési idő, a tárolás, valamint a logisztika szempontjából kedveltebb a különböző műanyagok használata.

A műanyagoknál a tudományt még mindig kihívások elé állítja az a tény, hogy nem hasznosíthatóak újra végtelenszer, illetve az újrahasznosított műanyagok nem használhatók fel 100%-ban egy új termék csomagolásánál, gondolva itt a rePet-ben lévő műanyag arányára. Az újrahasznosított műanyagok a technológia folyamatokban másképp viselkednek pl. húzásnál, fújásnál stb. esetben. Az újrahasznosított műanyagok esetén az élelmiszerbiztonsági, táplálkozástudományi és egészségügyi kockázatokra vonatkozó kutatások még nem állnak rendelkezésre, így ennek hatásait még egyértelműen nem tudjuk igazolni.

Magyarország Uniós vállalása 2025. december 31-ig, hogy a hulladékként összegyűjtött csomagolás legalább 65 tömegszázalékát kell újra feldolgozni a következő célszámok elérésével: a műanyag csomagolás 50%-át, a fém 70%-át, az üveg 70%-át a papír és karton esetén a 75%-át kell újrahasznosítani. 2019-es adatok alapján Magyarország a műanyag csomagolás 33%-át, a fém 69%-át, az üveg 29%-át a papír és karton esetén a 71%-át hasznosítja.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 17. 13:27