Óriási változás jön a franciáknál: 2022-től tele lesznek ilyen élelmiszerekkel a boltok

Óriási változás jön a franciáknál: 2022-től tele lesznek ilyen élelmiszerekkel a boltok

agrarszektor.hu
Spanyolországot követően Franciaország 2022. január 1-től sokféle zöldség és gyümölcs esetében betiltja a műanyag csomagolóanyagok használatát a műanyaghulladékok mennyiségének csökkentése érdekében. A francia Interfel már korábban kritizálta az igen rövid áttérési határidővel meghozott döntést, és most az európai ernyőszervezet, a Freshfel Europe is nyilatkozott az ügyben. Philippe Binard, a Freshfel elnöke levélben fordult hat európai biztoshoz, hogy kezdeményezzenek párbeszédet a határidő meghosszabbítására.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Több dolgot is kifogásol a szervezet, mivel megítélésük szerint a jogszabály olyan célokat is veszélyeztet, mint a "Farm to Fork" stratégia vagy az élelmiszerpazarlás csökkentése. Ráadásul míg Franciaországban a műanyag csomagolóanyagok forgalomból történő kivonásának általános határideje 2040, addig a zöldségek és gyümölcsök esetében némiképp érthetetlen a 2022. január 1-jei bevezetés (csak néhány különösen érzékeny, sérülékeny termék kapott részleges mentességet 2026-ig) - írja a FruitVeb. Más élelmiszerekre ez a határidő nem vonatkozik, ami hátrányos helyzetbe hozza az ágazatot, részint a költségek növekedése miatt, részben pedig azért, mert a jogszabály még az újrahasznosítható műanyagok alkalmazásának lehetőségét sem ajánlja fel alternatívaként. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A tilalom ráadásul az árukon lévő nem komposztálható öntapadós címkékre is vonatkozik, de jelenleg nincs olyan cég, amelyik nagy mennyiségben tudna ilyen címkéket szállítani a friss termékekhez. Ez azt is jelenti, hogy a francia fogyasztókhoz nem jutnának el olyan lényeges információk, mint az eredet, a márka, a földrajzi árujelzés vagy a "bio" jelölés. Az első ilyen címkék, matricák a kereskedelemben értelmezhető mennyiségben legkorábban 2022 végén kerülhetnének forgalomba a jelenlegi helyzet alapján. De kissé zavarosak a címkézésre vonatkozó egyéb előírások is, például a francia áruk kaphatnak hagyományos címkét, ha külföldre szállítják őket, de a Franciaországba behozott importtételeket már az új, lebomló matricákkal kellene ellátni.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?