Itt a spanyolok nagy terve: ilyen zöldségeket és gyümölcsöket árulnának a boltokban

Itt a spanyolok nagy terve: ilyen zöldségeket és gyümölcsöket árulnának a boltokban

agrarszektor.hu
2023-tól betilthatják a zöldségek és gyümölcsök műanyag csomagolását Spanyolországban. A spanyol kormány célja, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt a vásárlók saját táskáikban, dobozaikban szállítsák haza a boltokból.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az El Pais napilap értesülései szerint egy olyan törvénytervezet került a spanyol parlament elé, melynek értelmében 2023-tól betiltják a műanyag csomagolóanyagok használatát az 1,5 kg alatti zöldség- és gyümölcstételek esetében a szupermarketekben és a kisebb boltokban is - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ez a tilalom nagyon hasonló ahhoz, ami Franciaországban már 2022 során életbe fog lépni - ennek a rendelkezésnek a célja is a feleslegesen képződő hulladék mennyiségének csökkentése. Akárcsak a franciáknál, a spanyoloknál is a Greenpeace kezdeményezésére indult el a javaslat, melynek tárgyalása és bevezetése több európai országban is várható. A spanyol tilalom nem érinti a nagyobb tételben mozgatott zöldségek és gyümölcsök szállítására használt műanyag tartályládákat, kizárólag a kis tételben forgalmazott árukra vonatkozik. Az érintett termékek körének pontos meghatározása a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Élelmezési Hivatal feladata lesz. A spanyol kormány deklarált célkitűzése, hogy a friss zöldséget és gyümölcsöt a vásárlók saját táskáikban, dobozaikban szállítsák haza a boltokból, 2030-ra pedig távlati cél a műanyag italpalackok forgalomban lévő mennyiségének 50%-os csökkentése.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?