Pörkölt a kémcsőből? Ki nem találnád, hogyan készülhetnek a jövő húsai

Pörkölt a kémcsőből? Ki nem találnád, hogyan készülhetnek a jövő húsai

agrarszektor.hu
Komoly fordulatok várhatóak a vegán élelmiszerekkel és egyben a hústermeléssel kapcsolatban: bejelentették, a világ legnagyobb, laboratóriumban növesztett hús előállítására alkalmas bioreaktorának megépítését. Az üzem éttermek és üzletek tízezreinek az ellátására is alkalmas lehet.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az amerikai Good Meat cég szerint a bioreaktorok évente több mint 13 ezer tonna csirkét és marhahúst termelnének. Sejtbankokból vagy tojásból vett sejteket fognak használni, így a húshoz nem kell levágni semmilyen állatállományt. Jelenleg körülbelül 170 vállalat dolgozik az úgynevezett tenyésztett húson világszerte, amely laboratóriumban növesztett húst jelent. A Good Meat azonban az egyetlen olyan vállalat, amely megkapta a hatósági engedélyt a termékének lakossági értékesítésére és 2020 decemberében már elkezdett ilyen típusú csirkét felszolgálni Szingapúrban - írja az Origo.

EZ IS ÉRDEKELHET

Számos tanulmányban olvashattuk már, hogy a csirkék, a szarvasmarhák és más haszonállatok tartása káros hatással van a környezetre a metánkibocsátás, a vízhasználat és az erdőpusztulás miatt. A tudósok szerint a hagyományos húsfogyasztásnak drámai mértékben le kell csökkennie ahhoz, hogy képesek legyünk legyőzni az éghajlati válságot. A laborhús hívei azt állítják, hogy a termék mind érzetben, mind ízben ugyanazt nyújta, mint hagyományos társai, csak épp jóval kevesebb környezeti hatással jár A bioreaktorok négy emelet magasak lesznek, tehát sokkal nagyobbak, mint bármelyik eddig épített. A tervek szerint 2023 elején kezdik meg a termelést, amivel ez lesz a mai napig telepített, legnagyobb húsbioreaktor.

A laboratóriumban növesztett hús értékesítését azonban még nem hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala. Az egyik amerikai tanácsadó cég 2019-es prognózisa szerint az emberek elfogyasztott húsmennyiségének nagy része 2040-re már nem a levágott állatoktól származik majd, mert a hús 60 százalékát vagy laboratóriumban termesztik, vagy növényi alapú alternatívákkal helyettesítik  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?