Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.
Nevezzen szeptember 15-ig!
A tagállamok többsége kedden az Európai Bizottság javaslatára a forgalomba hozatal mellett szavazott, a lisztbogár lárvája így új élelmiszernek minősül. A rovar élelmiszer-alapanyagként és feldolgozott formában is forgalmazható lesz - írja a Magyar Nemzet.
- mondta el a lapnak a Agrárminisztérium és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Hozzátették, hogy Magyarország álláspontja szerint nincs olyan mértékű fehérjehiány Európában, ami indokolná a rovarfehérjék étkezési célú felhasználását. Mindezek mellett ezen fehérjeforrások fogyasztásának hagyománya sincs a kontinensen.
Az engedélyezés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) januárban közzétett állásfoglalásában emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítette a közönséges lisztbogár lárvájából készült élelmiszert. Az uniós ügynökség pedig a közösségi engedélyezésre benyújtott kérelem miatt készített jelentést.
![](https://cdn.agrarszektor.hu/hirek/image1620283922-0.jpg)
Mint kiderült, a hatósági állásfoglalás zöld jelzést adott a lisztbogárlárva élelmiszeripari felhasználásának. Az ügynökség azt állítja, hogy a rovarlárvából származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltételek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.