A nátrium-aszkorbát az aszkorbinsav (C-vitamin) nátriumsója, amely antioxidánsként segít megőrizni az érzékeny vitaminok - különösen az A-vitamin - stabilitását a készítményekben. Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) 2010-ben megállapította, hogy a nátrium-aszkorbát biztonságosan használható D-vitamin-készítményekben, amelyek anyatej-helyettesítő és -kiegészítő tápszerekhez kerülnek hozzáadásra. Akkor a hatóság 100 000 mg/kg-os maximális koncentrációt engedélyezett a vitamin-készítményekben, azzal a feltétellel, hogy a végtermékben (a tápszerben) a nátrium-aszkorbát átvitele legfeljebb 1 mg/l lehet.
A mostani módosítás keretében engedélyezett, 50 000 mg/kg-os nátrium-aszkorbát-tartalmú mikrokapszulázott A-vitamin-készítmények ugyanezt az átviteli határértéket eredményezik, mint amit az EFSA korábban a D-vitamin esetében biztonságosnak talált. A megjelent rendelet teljes egészében kötelező és közvetlenül alkalmazandó valamennyi tagállamban, a 2025.07.02-ai hatálybalépését követően.