Nagy dobásra készül a Vitafort: ez teljesen átalakíthatja a hazai takarmánybizniszt

Nagy dobásra készül a Vitafort: ez teljesen átalakíthatja a hazai takarmánybizniszt

agrarszektor.hu
A Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt., mint konzorciumvezető, a ProfiKomp Zrt. és a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem mint konzorciumi tagok támogatási kérelmet nyújtottak be a „Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása” című 2020-1.1.2-PIACI-KFI kódszámú pályázati felhívásra. A „Rovar alapú fehérjetakarmány fenntartható, hulladékmentes gyártási technológiájának kifejlesztése és takarmányozási felhasználása gazdasági haszonállatokkal a körforgásos gazdaság modell szerint” című, A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300 azonosítószámú támogatási kérelmet a minisztérium támogatásra alkalmasnak minősítette.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A vissza nem térítendő támogatás összege 649 053 000 millió forint, melyből a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. 339 205 000 forint, a ProfiKomp Zrt. 309 798 000 forint, míg a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem 50 000 000 Ft támogatásban részesült. A projekt legfőbb célja, hogy a pályázók gazdaságosan előállítható, rovar alapú fehérjét tartalmazó takarmánykeverékeket gyártsanak, és ezekből egy termékcsaládot alakítsanak ki. Az egyes takarmányozási termékek receptúrája a baromfi- és sertéstenyészetekre, valamint ezek életkori sajátosságaira specifikusan kerül kialakításra. A kutatás által Magyarország stratégiailag fontos versenyelőnybe kerülhet a takarmányozás területén a régiós versenytársakkal szemben azáltal, hogy a projekt megvalósítását követően kutatási eredmények és nagyüzemi takarmányozási kísérletek eredményei állnak majd rendelkezésre a feldolgozott rovarfehérjéről.

A témában tett kutatás kiemelten fontos, mivel ez az alapanyag hasonlóan magas fehérje tartalmú, mint a szója, ezért alternatívát jelenthet annak kiváltására, csökkentve ezáltal a sok esetben génmódosított eredetű és/vagy az Európai Unión kívülről származó fehérje felhasználást. A projekt során a konzorcium tagjai a teljes technológiai láncra kidolgoznak egy minőségbiztosítási rendszert, a nyomon követhetőség érdekében. Ez, a rovarok táplálására szolgáló szubsztrát alapanyagok származási helyétől kezdve, szabályozza majd a folyamatot, a rajta nevelt rovarokon át, az őket takarmányként elfogyasztó állatokból készült állati termékeikig, mint például a hús és tojás. A 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2021-00300 számú projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a Piacvezérelt kutatás-fejleszési és innovációs projektek támogatása (2020-1.1.2-PIACI KFI) pályázati program finanszírozásában valósult meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?