Durván beindulhat Európában a rovarbiznisz a háború miatt: erre jobb lesz felkészülni

agrarszektor.hu
A bizonytalanná vált orosz és ukrán gabonaexport miatt új lendületet kaphat a rovarfehérjék ipari léptékben történő előállítása és alkalmazása. Habár Európában már engedélyezték az ehető rovarok felhasználását a humán élelmiszeriparban, és Hollandiában már van is erre példa, a rovarfehérjéknek elsősorban a takarmányozásban lesz majd szerepük, különösen most, amikor elképesztően megnőtt az alapanyagok ára.
Bár Európában már engedélyezték a rovarfehérjék, az ehető rovarok felhasználását a humán élelmiszeriparban, azoknak elsősorban az állati takarmányozásban lesz szerepe

- mondta a VG Podcastban Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Élelmiszertudományi és Technológiai Intézetének igazgatója. Kiemelte, a bizonytalanná vált ukrán és orosz gabonaexport miatt most új lendületet kaphat a rovarfehérje alkalmazása, illetve ipari léptékben történő előállítása. A gabonafélék a takarmányozásban is jelentős szerepet töltenek be, a brutális alapanyag-áremelkedés miatt azonban egyre sürgetőbb komolyan foglalkozni az alternatív, fenntartható és gazdaságosan előállítható fehérjeforrások bevonásával. 

A Föld növekvő népessége miatt is jobban előtérbe kerül az élelmiszer-feldolgozási technológiák fejlesztése, és a feldolgozott alapanyagok jobb hasznosulásának biztosítása. A táplálkozástudomány területén az egyik legnagyobb téma a fehérje, amiből nem mindegy, hogy mennyit és milyet fogyasztunk. Mindezek miatt ma már egyre előrébb tart a rovarfehérjék humán élelmiszer-alapanyagként és az állattenyésztésben, az állati takarmányozásban lehetséges felhasználása.

A rovarfehérje humán felhasználására Hollandiában már van példa, de a magyar élelmiszeriparra nem jellemző annak alkalmazása. A Távol-Keleten nagy hagyománya van a rovarok fogyasztásának, nálunk viszont hagyományosan csak az állatok, például a kapirgálós csirkék esznek rovarokat. A MATE hallgatói, a jövő élelmiszermérnökei körében azonban a rovarfehérje népszerű téma, nem kizárt, hogy hamarosan gazdasági vállalkozások is sikerrel épülnek majd erre a területre, mint beszállítók és feldolgozók

- mondta Friedrich László.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?