Kongatják a vészharangot: eltűnhet a boltokból sokak kedvenc sonkája?

agrarszektor.hu2023. február 1. 14:03

Spanyolországban sokféle sonkát készítenek, többek között az ibériai sonkát is, mely nem véletlenül hatalmas népszerűségnek örvend. A kilónkénti ára akár a 100 eurót is elérheti, ami körülbelül 39 ezer forint. A sonkát fekete lábú sertésekből állítják elő, amelyek életük utolsó hónapját az ország nyugati és északnyugati részén jellemző tölgyerdőkben töltik, makkot fogyasztva. A gond pedig utóbbinál kezdődik.

A meleg és száraz nyarak hatására a tölgyeken kevesebb makk terem, ráadásul a sonka ára is esett, aminek köszönhetően az eredetvédett sonka előállítására jogosult négy régió egyikében, Extremadurában ötödével kevesebb ibériai sonkát állítottak elő tavaly, mint korábban. A tavalyi év volt Spanyolország eddigi legmelegebb, egyben harmadik legszárazabb éve. Extremadurában az elmúlt 50 évben több mint 35 százalékkal csökkent az éves esőmennyiség - írja az Infostart a The Guardian alapján.

Francisco Espárrago, a kiváló minőségű ibériai sonkát előállító Señorio de Montanera elnöke kifejtette, hogy ezek az erdők kocsányos tölgyekből állnak, amelyek a nedves éghajlaton őshonosak. Létezésük reliktum abból az időből, amikor az éghajlat más volt itt, mint most. Éppen ezért fák számára igen nehéz a mostani forró, száraz nyarak túlélése. Hozzátette, hogy ha olyan lesz az idei nyár, mint tavaly, akkor nem lehet túl sok jóra számítani. A tavalyi forró nyár és az idei tél kevés csapadéka után ez lesz a legrosszabb évük negyven esztendeje. Egyben kiemelte azt is, hogy nem csupán a sertésekről van szó, hiszen, ha az erdők nem maradnak meg, a marhákat sem lesz hol legeltetni.

Címkék:
sertés, sonka, szárazság, nyár, meleg, száraz, sonkaféle,