2023. január 30. hétfő Martina, Gerda

Bármikor lecsaphat a fagy Magyarországra: így élhetik túl a növényeid a mínuszokat

agrarszektor.hu
Ha a kezünkbe veszünk egy naptárt és megnézzük az aktuális dátumot, láthatjuk, hogy nyakig benne vagyunk a télben, az időjárás viszont ezt kicsit sem érezteti velünk. A kertünkre és a növényeinkre rápillantva szinte tavasz van, rügyeznek, virágoznak a fák, nyílnak a virágok. Tehát kicsit sincs januári hangulatunk. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy előbb-utóbb megérkezik a hideg időjárás is hazánkba, amivel együtt fognak jönni a téli fagyok, ezért érdemes már most készülni rá, hogy hogyan védjük meg tőle a növényeinket. Alábbi cikkünkbe egy csokorba gyűjtöttük, hogy mit tehetünk azért, hogy fel tudjuk venni a harcot a hideg ellen.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Bár csalóka az időjárás, legyünk felkészültek, hiszen bármikor beüthetnek a fagyok Magyarországon is. Megyeri Szabolcs kertészmérnök lapunknak elmondta, hogy a növények téli védelemmel kapcsolatos igénye igen változó. Amit biztosan lehet tudni, hogy a fagyérzékeny növényeket óvnunk kell, mondjuk teleltetéssel. De mi a teendő például a „mérsékelten fagytűrő”, „a kevéssé fagyérzékeny” növényekkel vagy a fiatal, frissen ültetettet fákkal, cserjékkel stb.? Ezek bizony feladhatják a leckét, hogy miképpen védjük őket a mínuszok ártalmaitól. Nos, ezekben az esetekben az egyik alapvető teendő a gyökérzet feletti talaj, a törzs földközeli részének takarása, kupacolással történő védelme.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit használhatunk ehhez?

  • Földet,
  • lehullott leveleket,
  • növényi nyesedéket,
  • komposztot,
  • szalmát,
  • tőzeget.

Megyeri Szabolcs hozzátette, hogy amennyiben a talajtakarást eddig nem tettük meg, most is elvégezhetjük, hiszen a túl korán és esetleg túl vastagon történő védelemmel, a szellőzés hiánya miatt akár rothadást is előidézhetünk. Ám nem ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a növényeinket a hidegtől és a fagytól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kötözzük össze a növényi szárakat

A díszfüvek, fáklyaliliomok esetében mindenképpen fontos teendő. Megemlítendő, hogy a tövükhöz csorgó csapadék a gyökérzet rothadásához, a hideg pedig elfagyásához vezet.

Meszelés

A gyümölcsfák törzsének vékony mészréteggel történő lekenése éppen időszerű, mivel fehér színe a növény nappali felmelegedését gátolja, késleltetve a rügyfakadást, ezzel a nappali és az éjszakai hőmérséklet-különbség miatti fagykár esélyét csökkentve.

Használjunk fátyolfóliát

Korábban lapunk is megírta, hogy ha folyamatos veszélyt jelent a kertnek a fagy, akkor célszerű beszerezni egy újrafelhasználható, speciálisan erre a célra gyártott takarófóliát - ezt körben a növényre kell erősítenünk. Különösen fagyérzékeny cserjék esetében alkalmazzuk!

EZ IS ÉRDEKELHET

„Lerázás”

A tuják, fenyők ágaira rakódott csapadékot rázzuk le, ónos eső esetén pedig az ágakra tapadt jégréteget egy bottal, szerszámnyéllel verjük le óvatosan.

Mi lesz, ha ültetés után beköszöntenek a fagyok?

Az első fontos dolog, hogy ne essünk kétségbe! Mint a legtöbb dologra, erre is van megoldás: például érdemes ládával, dobozzal letakarni a növényt, ha a mérete engedi. A nagyobbaknál akár fátyolfóliával ideiglenes takarást is létre hozhatunk, így egy-egy éjszakára megvédhetjük a növényt. A friss hajtások védelme tehát kiemelten fontos, így, ha ezeket megvédjük takarással, akkor nagy valószínűséggel mindennemű károsodás nélkül átvészeli a növény ezeket az időszakokat. Ha lágyszárú palántánk van, akkor, ha tudjuk, az egész növényt gondosan takarjuk be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?