Bármikor lecsaphat a fagy Magyarországra: így élhetik túl a növényeid a mínuszokat

Bármikor lecsaphat a fagy Magyarországra: így élhetik túl a növényeid a mínuszokat

agrarszektor.hu
Ha a kezünkbe veszünk egy naptárt és megnézzük az aktuális dátumot, láthatjuk, hogy nyakig benne vagyunk a télben, az időjárás viszont ezt kicsit sem érezteti velünk. A kertünkre és a növényeinkre rápillantva szinte tavasz van, rügyeznek, virágoznak a fák, nyílnak a virágok. Tehát kicsit sincs januári hangulatunk. Ugyanakkor biztosak lehetünk abban is, hogy előbb-utóbb megérkezik a hideg időjárás is hazánkba, amivel együtt fognak jönni a téli fagyok, ezért érdemes már most készülni rá, hogy hogyan védjük meg tőle a növényeinket. Alábbi cikkünkbe egy csokorba gyűjtöttük, hogy mit tehetünk azért, hogy fel tudjuk venni a harcot a hideg ellen.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár csalóka az időjárás, legyünk felkészültek, hiszen bármikor beüthetnek a fagyok Magyarországon is. Megyeri Szabolcs kertészmérnök lapunknak elmondta, hogy a növények téli védelemmel kapcsolatos igénye igen változó. Amit biztosan lehet tudni, hogy a fagyérzékeny növényeket óvnunk kell, mondjuk teleltetéssel. De mi a teendő például a „mérsékelten fagytűrő”, „a kevéssé fagyérzékeny” növényekkel vagy a fiatal, frissen ültetettet fákkal, cserjékkel stb.? Ezek bizony feladhatják a leckét, hogy miképpen védjük őket a mínuszok ártalmaitól. Nos, ezekben az esetekben az egyik alapvető teendő a gyökérzet feletti talaj, a törzs földközeli részének takarása, kupacolással történő védelme.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mit használhatunk ehhez?

  • Földet,
  • lehullott leveleket,
  • növényi nyesedéket,
  • komposztot,
  • szalmát,
  • tőzeget.

Megyeri Szabolcs hozzátette, hogy amennyiben a talajtakarást eddig nem tettük meg, most is elvégezhetjük, hiszen a túl korán és esetleg túl vastagon történő védelemmel, a szellőzés hiánya miatt akár rothadást is előidézhetünk. Ám nem ez az egyetlen módja annak, hogy megvédjük a növényeinket a hidegtől és a fagytól.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kötözzük össze a növényi szárakat

A díszfüvek, fáklyaliliomok esetében mindenképpen fontos teendő. Megemlítendő, hogy a tövükhöz csorgó csapadék a gyökérzet rothadásához, a hideg pedig elfagyásához vezet.

Meszelés

A gyümölcsfák törzsének vékony mészréteggel történő lekenése éppen időszerű, mivel fehér színe a növény nappali felmelegedését gátolja, késleltetve a rügyfakadást, ezzel a nappali és az éjszakai hőmérséklet-különbség miatti fagykár esélyét csökkentve.

Használjunk fátyolfóliát

Korábban lapunk is megírta, hogy ha folyamatos veszélyt jelent a kertnek a fagy, akkor célszerű beszerezni egy újrafelhasználható, speciálisan erre a célra gyártott takarófóliát - ezt körben a növényre kell erősítenünk. Különösen fagyérzékeny cserjék esetében alkalmazzuk!

EZ IS ÉRDEKELHET

„Lerázás”

A tuják, fenyők ágaira rakódott csapadékot rázzuk le, ónos eső esetén pedig az ágakra tapadt jégréteget egy bottal, szerszámnyéllel verjük le óvatosan.

Mi lesz, ha ültetés után beköszöntenek a fagyok?

Az első fontos dolog, hogy ne essünk kétségbe! Mint a legtöbb dologra, erre is van megoldás: például érdemes ládával, dobozzal letakarni a növényt, ha a mérete engedi. A nagyobbaknál akár fátyolfóliával ideiglenes takarást is létre hozhatunk, így egy-egy éjszakára megvédhetjük a növényt. A friss hajtások védelme tehát kiemelten fontos, így, ha ezeket megvédjük takarással, akkor nagy valószínűséggel mindennemű károsodás nélkül átvészeli a növény ezeket az időszakokat. Ha lágyszárú palántánk van, akkor, ha tudjuk, az egész növényt gondosan takarjuk be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31