Ezt a hibát sokan elkövetik: így gondozd a paradicsomot, hogy bőségesen teremjen

Ezt a hibát sokan elkövetik: így gondozd a paradicsomot, hogy bőségesen teremjen

agrarszektor.hu
A paradicsom a magyar konyha egyik elengedhetetlen eleme, nem csoda, hogy sokan próbálkoznak a termesztésével. Ráadásul egyike azoknak a zöldségeknek, amiket az erkélyeken vagy akár még bent is termeszthetünk. Annál jobb aligha létezik, mint egy kellemes napon leszedünk néhány piros „gömböt”, és elrágcsáljuk magában, szendvicsekhez, vagy éppen főzünk belőle valami finomat. A mostani élelmiszerárak mellett pedig spórolhatunk is vele, arról nem beszélve, hogy így biztosan tudjuk, mit is eszünk meg valójában. Az alábbi cikkben összegyűjtöttük, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy bent, az otthonunkban is megtermelhessük magunknak ezt az egyedülálló zöldséget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A paradicsom beltéri termesztése egyszerű, ha a megfelelő fajtával „dolgozunk”, van napos ablakunk, és tisztában vagyunk, hogy mit, hogyan kell csinálni. Ami hátulütő lehet, hogy lassabb a folyamat és vélhetőleg nem lesznek olyan nagyok, mintha kertben termesztenénk, de ez aligha von le az élvezeti értékéből - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos, hogy milyen fajtát választunk

Számos paradicsomfajta létezik, így bőven válogathatunk akkor is, ha bent termesztjük őket. Kiválasztás előtt így hát érdemes nézelődni, kérdezni, hogy biztosan megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

Termesszünk magról

Miután kiválasztottuk a megfelelő paradicsomfajtákat, vásároljuk meg a magokat egy kertészetben vagy akár online is, megbízható forrásból. A magok elültetéséhez öntsünk egy kevés friss vizet a virágföldre vagy a magindító keverékre, hogy kellően nedves legyen. Vegyünk egy szaporító tálcát, és töltsük fel a cellákat a magokkal. Ha nem állnak rendelkezésünkre ilyen tálcák, használhatunk konzervdobozokat, tojásdobozokat, sőt, akár újságpapírból készült tartót is alkalmazhatunk.

Csíráztassuk a magokat

A magvak csírázása körülbelül 5-10 napig tart. A talaj kiszáradásának megelőzése és a sikeresség javítása érdekében a palántákat műanyag fóliával lazán körbetekerhetjük, vagy egy „búrával” le is takarhatjuk. A palántákat tegyük egy meleg helyre, ahol lehetőleg 21 és 27 fok közötti hőmérsékletet tudunk biztosítani számukra. Rendszerint öntözzük a magokat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Fontos az elhelyezkedés

Tartsuk a paradicsomokat olyan helyen, ahol 6-8 óra napfényt kaphatnak naponta. Megfelelő napfény hiányában mesterséges fényforrást is biztosíthatunk. Érdemes gyakran forgatni az ablakpárkányon tartott növényeket, hogy minden oldaluk egyenletesen jusson fényhez.

Locsolás

Soha ne hagyjuk, hogy a talaj teljesen kiszáradjon, amikor paradicsomot termesztünk. Beltéren azonban érdemes vigyázni: ha túlöntözzük, akkor könnyen túlnedvesedik a talaj, ami elősegítheti a gyökérrothadást is. Éppen ezért, öntözés előtt ellenőrizzük a talajnedvességet az ujjunk segítségével.

A trágya sem árt

A trágya kincset érhet a növények számára, ezért, ha lehetőségünk van rá, ültetés után 2 héttel adjunk hozzá a talajhoz. Havi két adag elegendő tápanyagot fog biztosítani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mesterséges fény

Bár a növényeknek elengedhetetlen a fény, sötétre is szükségük van - ez a paradicsom esetében sincsen másként. Ha mesterséges fényt használunk, akkor ragaszkodjunk a megszokott körforgáshoz: reggel kapcsoljuk be a fényeket, majd este kapcsoljuk le nagyjából 12-16 óra elteltével. Ha nem vagyunk otthon, időzítőt is használhatunk.

Beporzás

A szabadban a beporzásról maga a természet gondoskodik a szél, a méhek, a madarak vagy más rovarok által. Beltérben viszont meg kell tennünk néhány dolgot a beporzás megkönnyítése érdekében. Például tartsunk egy kis asztali ventilátort alacsony sebességen a paradicsom felé irányítva, hogy a természetes szél hatását imitáljuk. A virágport kézzel is „felvihetjük” ecsettel vagy vattakorong segítségével. Ilyenkor nagyon finoman megrázhatjuk a növény tövét, hogy egyenlően oszlassuk el. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Kártevők és betegségek

Nem kell sokat aggódni a kártevők miatt, de továbbra is ügyelni kell a levéltetvekre és atkákra. Emellett a gyökérrothadás jelenthet problémát a túlzott nedvesség miatt.

Ha mindezekre odafigyelünk, akkor már csak a betakarítást kell megvárnunk, és örömmel fogyaszthatjuk a saját, friss, egészséges paradicsomjainkat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?