Meglepő felfedezést tettek a kutatók a paradicsommal és a krumplival kapcsolatban

Meglepő felfedezést tettek a kutatók a paradicsommal és a krumplival kapcsolatban

agrarszektor.hu
A burgonyafélékkel lényegében napi szinten találkozhatunk, így azt hihetnénk, hogy már nem lephetnek meg minket velük kapcsolatban - ezt azonban megcáfolták a lengyel Adam Mickiewicz Egyetem kutatói, akik több burgonyafélét is megvizsgáltak. A bennük lévő mérgező anyagokról elképesztő dolog derült ki, miszerint az, bizonyos dózisban valószínűleg gyógyszerként is lehetne őket alkalmazni.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően az orvosoknak ma már több módjuk is van arra, hogy kezeljék a daganatos betegeket. A kezelésekkel azonban még mindig az a baj, hogy károsíthatja az egészséges sejteket is, és gyakran nagyon komoly mellékhatásaik vannak. Az említett egyetem kutatói éppen ezért olyan gyógyszerek után kezdtek kutatni, amelyeknek kevésbé lehet káros a mellékhatásuk. Ehhez az úgynevezett glikoalkaloidokat vették górcső alá. Ezek számos zöldségben, például a burgonyában és a paradicsomban is megtalálható bioaktív anyagok, és jelenleg úgy tűnik, érdemes lenne őket közelebbről is megvizsgálni - írja a hvg az Interesting Engineering cikke alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatócsoport összesen öt glikoalkaloidot vizsgált meg, méghozzá a szolanint, a chakonint, a szolazonint, a szolamargint és a tomatint, melyek a burgonyafélékben találhatók meg. Azt érdemes tudni, hogy a burgonyafélék között bőven akadnak mérgező növények az alkaloidoknak köszönhetően. Ezeket pedig azért termeli a növény, hogy megvédje magát a növényevő állatoktól. A korábbi kutatások viszont kiderült, hogy a méreg a megfelelő dózisban gyógyszerként funkcionálhat. A glikoalkaloidokról tudható, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését és el is pusztítják őket - és ez az, amiért komoly potenciál lehet bennük a jövőbeni kezelések kapcsán. Meg kell említeni, hogy a számítógépes szimulációk kimutatták azt, hogy ugyan nem veszélyesek a DNS-re, viszont valamilyen negatív hatása lehet a reproduktív szervekre. Mindezek mellett egyébként bármennyire is meglepő, de a paradicsomban is megvan a lehetőség, hogy a jövőben felhasználják a gyógyászatban. Ez pedig azzal magyarázható, hogy a tomatin segít a szervezetnek szabályozni a sejtciklust, így képes elpusztítani a rákos sejteket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?