Meglepő felfedezést tettek a kutatók a paradicsommal és a krumplival kapcsolatban

Meglepő felfedezést tettek a kutatók a paradicsommal és a krumplival kapcsolatban

agrarszektor.hu
A burgonyafélékkel lényegében napi szinten találkozhatunk, így azt hihetnénk, hogy már nem lephetnek meg minket velük kapcsolatban - ezt azonban megcáfolták a lengyel Adam Mickiewicz Egyetem kutatói, akik több burgonyafélét is megvizsgáltak. A bennük lévő mérgező anyagokról elképesztő dolog derült ki, miszerint az, bizonyos dózisban valószínűleg gyógyszerként is lehetne őket alkalmazni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az orvostudomány és a technológia fejlődésének köszönhetően az orvosoknak ma már több módjuk is van arra, hogy kezeljék a daganatos betegeket. A kezelésekkel azonban még mindig az a baj, hogy károsíthatja az egészséges sejteket is, és gyakran nagyon komoly mellékhatásaik vannak. Az említett egyetem kutatói éppen ezért olyan gyógyszerek után kezdtek kutatni, amelyeknek kevésbé lehet káros a mellékhatásuk. Ehhez az úgynevezett glikoalkaloidokat vették górcső alá. Ezek számos zöldségben, például a burgonyában és a paradicsomban is megtalálható bioaktív anyagok, és jelenleg úgy tűnik, érdemes lenne őket közelebbről is megvizsgálni - írja a hvg az Interesting Engineering cikke alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kutatócsoport összesen öt glikoalkaloidot vizsgált meg, méghozzá a szolanint, a chakonint, a szolazonint, a szolamargint és a tomatint, melyek a burgonyafélékben találhatók meg. Azt érdemes tudni, hogy a burgonyafélék között bőven akadnak mérgező növények az alkaloidoknak köszönhetően. Ezeket pedig azért termeli a növény, hogy megvédje magát a növényevő állatoktól. A korábbi kutatások viszont kiderült, hogy a méreg a megfelelő dózisban gyógyszerként funkcionálhat. A glikoalkaloidokról tudható, hogy gátolják a rákos sejtek növekedését és el is pusztítják őket - és ez az, amiért komoly potenciál lehet bennük a jövőbeni kezelések kapcsán. Meg kell említeni, hogy a számítógépes szimulációk kimutatták azt, hogy ugyan nem veszélyesek a DNS-re, viszont valamilyen negatív hatása lehet a reproduktív szervekre. Mindezek mellett egyébként bármennyire is meglepő, de a paradicsomban is megvan a lehetőség, hogy a jövőben felhasználják a gyógyászatban. Ez pedig azzal magyarázható, hogy a tomatin segít a szervezetnek szabályozni a sejtciklust, így képes elpusztítani a rákos sejteket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?