Tombol az energiaválság a kertészetekben: itt a termelők megoldása a magas árakra

Tombol az energiaválság a kertészetekben: itt a termelők megoldása a magas árakra

agrarszektor.hu
Egyre több holland paradicsom- és uborkatermesztő kénytelen abbahagyni a tevékenységét, ugyanis az elszálló áram- és gázárak mellett esélye sincs az üvegházaik üzemeltetésére. A kialakult helyzetre egy új szabadalom jelenthet megoldást, amely a diszkógömbhöz hasonlóan szétszórja a fényt és felgyorsítja, felerősíti a fotoszintézist.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Számos holland paradicsom- és uborkatermesztő a jelenlegi áram- és gázárak mellett egyszerűen képtelen tovább működtetni termesztő létesítményeit: az egy négyzetméterre eső energiaköltségek akár a 70 eurót (25,5 ezer forintot) is elérhetik, ami egy szezonban hektáronként évi 700 ezer euró (255 millió forint) költséget jelentene - ezt nyilvánvalóan senki sem tudná megfizetni. Ezért egyes holland üvegházak már el is adták hosszabb távra, alacsonyabb áron megkötött gázszerződéseiket ipari felhasználóknak, felhagytak a termesztéssel, így a zöldségpiac kínálati oldala egyre zsugorodik, az árak pedig már a német piacokon is érezhetően megemelkedtek - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Az áram- és gázárak elszállása nemcsak a holland termesztőket sújtja, brit kollégáik hasonló cipőben járnak, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Erre a helyzetre jelenthet legalább részleges megoldást egy új szabadalom, mely igen apró, elemi, kolloid ezüstgolyókat alkalmaz, amik az öntözővízzel érik el a növényeket. A mikroszkopikus méretű ezüstgömböcskék megváltoztatják a bejövő fény hullámhosszát, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg több kloroplaszt működik, vagyis a növény fotoszintézise erősebb lesz és felgyorsul. Az ezüstrészecskék hatása talán a diszkógömbhöz hasonlítható leginkább: az ezüst nanopartikulumok a leveleken és magában a növényben is különböző irányokban szórják a fényt.

Martin Heinisch professzor, a fémalapú nanotechnológiás nyomelem-műtrágyákat fejlesztő B+H Solutions GmbH egyik tudományos tanácsadója szerint a kevesebb fény (mindegy, hogy természetes vagy mesterséges) ellenére a kezelés hatására a növények növekedése felgyorsul. az ezüst-nanorészecskékből pedig egy hektárra körülbelül egy gramm ezüstnek megfelelő mennyiséget kell csak adagolni, ráadásul kifejezetten erős antibakteriális és gombaölő hatása miatt a szabadföldi alkalmazás során petrezselyem esetében el lehetett hagyni a fungicidek alkalmazását. Az üvegházi termelők pedig jelentősen csökkenthetik a pótmegvilágítás fényerejét, és ezzel rengeteg energiát takaríthatnak meg. Olyannyira, hogy a cég szerint a termesztés még a mostani magasabb energiaárak mellett is jövedelmező lesz, és a zöldségek ára ismét megfizethetővé válik a fogyasztók számára.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?