2022. október 1. szombat Malvin

Durva csapást mérhetnek a kertészetekre a magas gázárak: ezt sokan megszívhatják

agrarszektor.hu
A gázárak olyan magasra emelkedtek, hogy a brit uborkatermesztők úgy döntöttek, korábban befejezik a jelenlegi termesztést, és csak később kezdik majd el az új növények ültetését, mert a költségek egyszerűen túl magasak. Joe Shepherdson, az Uborkatermesztők Szövetségének titkára szerint, inkább kivonják és kidobják az egészséges termést a termelők.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Soha nem látott helyzet alakult ki

Amikor Joe-val a termelők helyzetéről beszéltek a magas gázárak miatt, azt mondta, hogy még soha nem látott ilyet. Persze mindig vannak viták arról, hogy a költségek csökkentése érdekében a gazdák az évi 3 növényes rendszerek helyett 2 növényes rendszerekre térnek át, arról hogyan lehet a legtöbbet kihozni a fajtából, és általában az ágazat jövőjéről - de a jelenlegi piaci helyzet valami egészen más. 

Egy therm (kb. 3 m3) gáz ára még soha nem volt egy font fölött, kivéve a 2008-as gazdasági válság idején. De még akkor is elég gyorsan rendeződtek az árak. Ezzel szemben két héttel ezelőtt az ár négy font volt therm-enként. Még ha igazak is a várható 30%-os árcsökkenésről szóló történetek, még mindig a 2,8 font/therm szintjén vagyunk.

Ez a különbség komoly következményekkel jár a kertészeti ágazatra nézve. A helyzet ugyanis most ott tart, hogy a termelők a magas gázárak miatt nemcsak a szezont fejezik be korábban, hanem a következő ültetést is később tervezik elkezdeni, ami még rövidebbé teszi a szezont, és így kevesebb lesz a termés. Ez nem csak az Egyesült Királyságban jelent problémát. 

Két hete Hollandiában jártam, és ott is ugyanez a helyzet; a termés korán kikerül, és a telepítésekre jövőre később, valószínűleg februárban vagy márciusban kerül csak sor. Angliában még jövő év áprilisáról is beszélnek.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Az Egyesült Királyságban a hajtatott uborka területe körülbelül 110 hektár. 

A 110 hektárból nagyjából 50 százalékot lehet mondani amit gázzal fűtenek, a másik 50 százalékot pedig kapcsolt energiatermeléssel és biomasszával. Ez utóbbi cégek többé-kevésbé időben el fognak indulni, de a gázáraktól függő másik 50% biztosan késni fog legalább márciusig, mivel nekik nincs más lehetőségük, mint a gázfűtés.

Valaki hasznot fog húzni belőle?

Ha ennyi nagy szereplő bizonyos mértékig cselekvésképtelenné válik, valakinek biztosan hasznot kell húznia belőle. Amikor az országok már nem tudják megtermelni a saját terményeiket, akkor nagymértékben importra szorulnak, amit Joe is megjegyez: 

A spanyol és a marokkói piac ugyanolyan, mint minden évben, így természetesen nagyobb lesz az importra való támaszkodás.  

Joe azonban azt is megjegyzi, hogy sok ország szenved a gázárak miatt, így sok ország fog hasonlóan az import uborkára támaszkodni. Ez persze nagyszerű a spanyol piac számára, de ahogy Joe mondja, 

úgyis csak annyi spanyol uborka van, amennyi van. Hány szupermarketet tudnak megtölteni mielőtt általános hiányhelyzet alakul ki? 

Nemcsak a piacot fenyegeti a hiány, hanem az uborka ára is kérdéses. 

Jelenleg egy uborka kiskereskedelmi ára valahol 30 penny és 50 penny között van (130-215 Ft). Az, hogy ezek az árak változnak-e, igazából attól függ, hogy a gáz ára rendeződik-e a téli időszakra. A termelők nem akarnak 2 fontot kérni egy uborkáért, csak a költségeiket akarják fedezni, de most, hogy ezek a költségek ilyen látványosan emelkednek, az árak minden bizonnyal sokkal magasabbak lesznek, mint az elmúlt 10 évben voltak.

Van azonban egy fontos ok, ami arra kényszerítheti a termesztőket, hogy a magas költségek ellenére is termeljenek: 

Ha van valami, ami a termesztőket termesztésre kényszeríti, akkor az a munkaerő lesz. Attól félnek, hogy az alkalmazottaik más munkát találnak, ha lerövidítik a szezont. Angliában már így sem tudunk elég munkaerőt szerezni és ha elengedjük a dolgozókat egy másik ágazatba, nagyon nehéz lesz visszaszerezni őket.

A fentiek meglehetősen komornak és lehangolónak hangzanak. Természetesen az egész helyzet súlyos. Joe mégis reméli, hogy ennek a válságnak lesz pozitív hatása:

"Talán az egyetlen pozitív dolog, ami a termelők számára ebből származik, az az, hogy a fogyasztók rájönnek, hogy az olcsó termék nem mindig jó dolog. Friss termékeket akarunk, és ennek meg kell fizetni az árát. Fel kell világosítanunk a fogyasztókat.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34