Pele

A pele a pelefélék családjába tartozó rágcsáló, amely nappal alszik és éjszaka aktív. Gyümölcsökkel, magvakkal és rovarokkal táplálkozik.

A pelefélék (Gliridae) az emlősök (Mammalia) osztályába és a rágcsálók (Rodentia) rendjébe tartozó család. Ez az egyik legrégebbi rágcsálócsalád, amelynek fosszilis emlékei a kora eocén korig nyúlnak vissza. Ezeket a rejtett életmódot folytató, éjszaka aktív állatok jellemzően éjszaka aktívak, és a mókuséhoz hasonló ügyességgel mozognak a fákon.

A pele életmódja

A pelefélék rejtett életmódot folytatnak: nappal alszanak, és csak az esti szürkületben kezdenek mozogni. Az emberek ezért csak ritkán pillanthatják meg őket. A mókuséhoz hasonló ügyességgel mozognak a fákon. Faodvakban, vagy a gyökerek között ásott üregekben laknak. Beköltöznek a madaraknak kitett odúkba is, és ezekben készítik el fészkeiket. A mérsékelt éghajlaton élők téli álmot alszanak.

A pele előfordulása

A pelék elterjedési területe Európa, Ázsia és Afrika. A legtöbb faj Afrikában él, ezek az ecsetfarkú pelék, melyek sehol másutt nem fordulnak elő. A másik két alcsalád (valódi pelék és sivatagi pelék) képviselői nem találhatóak meg Afrikában. Erdőkben, ligetekben, kertekben élnek.

A pele táplálkozása

A pelefélék leginkább gyümölcsökkel és magvakkal táplálkoznak. Egyes fajai azonban rovarokat is fogyasztanak.

A pele fajtái

A pelefélék családja 29 fajt tartalmaz. Európában négy pelenem képviselteti magát egy-egy fajjal: a nagy pele, a mogyorós pele, a kerti pele és az erdei pele.

A pele szaporodása

A pelefélék évente egyszer vagy alkalmanként kétszer szaporodnak, és 22-24 napos vemhességi idő után átlagosan négy kölyköt hoznak világra. A kicsinyek szőrtelenül és gyámoltalanul jönnek a világra, és a szemük csak a születés után 18 nappal nyílik ki. Általában az első téli álmuk végeztével válnak ivaréretté. A pelefélék kis családi csoportokban élnek, lakóhelyük fajonként igen eltérő, és a táplálék elérhetőségétől függ. A pelefélék akár öt évig is élhetnek.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.