agrarszektor.hu • 2025. április 13. 15:33
A magyar konzerviparból eltűntek a jó minőségű, laktató és megfizethető konzerv készételek. Ez azonban nem csoda, mivel megfelelő alapanyagot se lehet már hozzájuk találni, mivel egyszerűen nem éri meg ezeket termeszteni - mondta el TikTok-on a Bács-Zöldért Zrt. vezérigazgatója. A szakember szerint ugyanakkor még meg lehetne menteni az ágazatnak ezt a szegmensét, de azt a zöldségtermesztők terheinek csökkentésével kellene kezdeni.
Bűdi Zsolt, a kecskeméti székhelyű Bács-Zöldért Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója a TikTok-ra feltöltött videójában arról beszélt, hogy a magyarországi konzervgyártásból eltűnt a megfizethető, egészséges, viszonylag kevés mesterséges adalékanyagot, ugyanakkor relatíve sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó, laktató és magas kalóriatartalmú konzerv készételek (köznapi nevükön kajakonzervek) szegmense. A szakember szerint a munkaerőhiány miatt most tűnnek el a lecsó- és töltött paprika konzervek is az élelmiszeriparból: nincsenek már ugyanis olyanok, akik jó minőségű, szabadföldi termesztésű TV-paprikát termesszenek és dolgozzanak fel. Bűdi Zsolt szerint ez egy évi 60 milliós üzlet volt, amin 20%-os nyereségük volt minden esztendőben.
A szakember szerint egyszerűen meg lehetne menteni ezeket az élelmiszereket: arra lenne csak szükség hozzá, hogy a döntéshozók csökkentsék a zöldségek áfáját, hogy megint megérje a termelőknek szabadföldi paprikát termeszteniük. Jelenleg ugyanis nem érdemes ezzel foglalkoznia a gazdaságoknak, pedig jó minőségű készétel konzerveket csak ilyen alapanyagokból lehet előállítani.