Sok termelő örülhet most: itt meglepően jól indult a szezon

agrarszektor.hu2025. április 29. 18:29

Optimálisan indult a dinnyeszezon a spanyolországi Almeríában. Az első nagyobb mennyiségű szedésekkel párhuzamosan a melegebb idő miatt felpörgött a kereslet a fő célpiacokon.

A görögdinnye szezonja április elején kezdődött Almeríában, és nagyon jó termés-előrejelzésekkel, ráadásul relatíve korán indult - írja a FruitVeB.

Az ágazatban általánosságban nagyon optimista hangulat uralkodik. Mi a Bio Sol Portocarrerónál április első hetében kezdtük meg a termelést, mintegy 15 nappal a tervezett határidő előtt, és a kínálatunk olyan hetekben érkezett a nyugat-európai piacokra, amikor 24 fok közeli hőmérsékletet mértek fő felvevőpiacainkon, Németországban és Hollandiában, így a kereslet nagyon erős volt

- nyilatkozta José Francisco Capel, a vállalat elnöke.

A korai idénykezdetet még alacsony hozamok jellemezték, mivel a február és március is nagyon felhős, esős volt, és sem a beporzás, sem a gyümölcskötődés nem volt olyan hatékony, mint kellett volna. Ennek ellenére április közepére már elfogadható hozamokkal találkoztun, nagyon édes gyümölcsökkel és nagyon jó színeződéssel

- összegzett Capel. A Bio Sol Portocarrero a mini bio görögdinnye termesztésére specializálódott, “ami egy olyan típus, amely tökéletesen megfelel az exportpiaci igényeknek” - fejtette ki Capel.

Az optimális gyümölcssúly 1,3 és 3 kiló között van, és bár a bio szegmensben dolgozunk, egyre inkább azt látjuk, hogy a 6 vagy 7 kilós görögdinnyék már nem illeszkednek a jelenlegi családok igényeihez. A régebbinél kisebb dinnyékre van szükség az élelmiszerpazarlás csökkentéséhez. Ezt a kisebb méretre vonatkozó koncepciót a bio sárgadinnye esetében is felkaroljuk, amely 1,1-1,2 kilós átlagsúlyával szintén nagy keresletnek örvend az európai piacokon.

Tény, hogy az Almeria tartománybeli Nijarban működő vállalat szinte teljes termelését exportálja, így az egész Európában eljut a szupermarketek polcaira és a vásárlókhoz.

A tengeren túlról érkező import Európában egész éves görögdinnye-ellátottságot biztosít, de az ízen meglátszik, ha egy gyümölcs hetekig utazott egy konténerben. Ezért az almeriai gyümölcsök vonzóbbak, és mivel a görögdinnyefogyasztást erősen befolyásolja a hőmérséklet, elmondhatjuk, hogy számunkra az idei év optimálisan indult.

Spanyolországban szintén nagyra értékelik az Almeríából származó görögdinnyét, amely klasszikusan a szezon első termése; a Bio Sol Portocarrero esetében azonban a görögdinnye-termésnek mindössze 2%-a jut el a hazai piacra.

Célunk, hogy megfordítsuk ezt a tendenciát, és valójában minden évben azon dolgozunk, hogy növeljük részesedésünket. Jelentősen csökkenteni tudnánk a logisztikai költségeinket, ha termékünk hosszabb eltarthatósági idővel rendelkezne, így a spanyol fogyasztók olyan gyümölcsöt fogyaszthatnának, amelyet fenntartható módon termesztettek és teljesen szermaraadvány-mentes. Ráadásul a biotermékek árai egyre inkább közelítenek a hagyományos termékek áraihoz, így, bár Spanyolországban a fogyasztók még nem hajlandók arra, hogy 100%-ban biogyümölcsöket fogyasszanak, vagy hogy az ilyen kisebb méretű gyümölcsöket válasszák, az ár már nem korlátozó tényező, ezért úgy gondoljuk, hogy a fogyasztás az elkövetkező években biztosan növekedni fog

- zárta gondolatait Capel.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
gyümölcs, import, dinnye, görögdinnye, előrejelzés, beporzás, spanyolország, kereslet, görögdinnyetermesztés,