Te is így tárolod ezeket az élelmiszereket a hűtőben? Baj lehet, ha nem figyelsz

agrarszektor.hu2025. június 10. 08:13

A hűtőszekrény ajtaja a készülék legmelegebb része, ahol jelentős hőmérséklet-ingadozás tapasztalható, ezért bizonyos élelmiszereket nem ajánlott itt tárolni az élelmiszerbiztonsági kockázatok miatt - számolt be a Pénzcentrum. A hűtőszekrény ajtajában tapasztalható a legnagyobb hőmérséklet-ingadozás a készülék részei közül. Bryan Quoc Le élelmiszeripari szakértő megállapítása szerint ez a hűtő legmelegebb területe, mivel távol esik a hideg levegőt keringető ventilátoroktól, és minden nyitáskor közvetlenül érintkezik a külső, melegebb levegővel.

A hűtő kinyitásakor beáramló meleg levegő hatására, míg a fő rekeszben ideálisan 4°C alatt marad a hőmérséklet, az ajtóban ez akár 5-10 fokkal is magasabb lehet. Darin Detwiler, a Northeastern Egyetem élelmiszer-politikai professzora szerint ez a hőmérséklet gyakran a "veszélyzónába" kerül, ahol a baktériumok szaporodása felgyorsul. A szakértők egybehangzó véleménye, hogy tejtermékeket nem célszerű az ajtóban tárolni, annak ellenére sem, hogy számos hűtőmodell kifejezetten erre a célra kialakított rekeszekkel rendelkezik.

Biztonságosan tárolhatók viszont a hűtőajtóban a tartósítószerekben gazdag élelmiszerek, például mustár, szójaszósz, lekvár és csípős szószok. Le szakértő szerint jó szabály, hogy ami szobahőmérsékleten is eltartható, vagy jelentős mennyiségű tartósítószert tartalmaz, az elhelyezhető a hűtőajtóban. Detwiler professzor hangsúlyozza, hogy a megfelelő hűtőszekrény-szervezés nem csupán rendszerezési kérdés, hanem egészségünk védelmét is szolgálja.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, hűtőház, tárolás, hőmérséklet, szakértő, tároló, tárolhatóság, hőmérsékletcsökkenés, tárolástechnika, hűtőszekrény, ingadozás, legmelegebb, tárolókapacitás,