agrarszektor.hu • 2025. augusztus 13. 16:29
A tejtermékek hagyományosan fontos szerepet töltenek be a magyar konyhában - nemcsak ízlés, hanem tápérték szempontjából is. Mégis, a hazai tejágazat egyre nagyobb nyomás alatt áll: a polcokon egyre több az olcsó, külföldi termék, miközben a magyar gyártók növekvő költségekkel, csökkenő exportlehetőségekkel és versenyképességi kihívásokkal néznek szembe. Ráadásul a vásárlók gyakran tájékozatlanul választanak, így a trappista sajt is, ami a kosarakba kerül, sokszor nem hazai eredetű. A szektor stabilitását tovább nehezíti, hogy a növényi alternatívák térnyerése mellett brutálisan megemelkedtek az árak is: néhány termék esetében akár duplájára az elmúlt években.
A tej nemcsak hagyomány és megszokás a magyar konyhában, hanem fontos tápanyagforrás is: kalcium, magnézium, foszfor és vitaminok révén a gyermekek fejlődését és a felnőttek egészségét is támogatja. Az Agrárszektor korábbi beszámolója szerint a magyar tejágazat komoly kihívásokkal néz szembe: miközben a boltok polcait egyre inkább elárasztják az olcsó import tejtermékek, a hazai gyártóknak egyre nehezebb talpon maradni. A tejtermelők szerint eldőlhet, hogy meg tudják-e őrizni a magyar tejtermékek helyét a piacon, vagy a külföldi versenytársak veszik át azt.
A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy egyre többen választanak növényi alternatívákat - sokszor téves információk alapján. Emellett a boltokban is nehéz eligazodni: bár a trappista sajt sok háztartásban alapélelmiszer, az sokszor nem magyar eredetű. A tejágazat stabil termelés mellett is küszködik: az export visszaesett, az import pedig tovább nő. A gyártók szerint fejlesztések és beruházások nélkül nem lehet felvenni a versenyt.
Hogyan fest a hazai helyzet?
A hazai nyerstej termelői átlagára 2025 júniusában 199,3 forint/kilogramm volt - derül ki az AKI PÁIR adataiból. Bár az alapár lényegében nem változott, a zsír- és fehérjetartalom enyhe (0,06 százalékpontos) romlása miatt az ár havi szinten 1 százalékkal csökkent. Éves összevetésben ugyanakkor 22 százalékos drágulás tapasztalható. A nyerstej felvásárlása 7 százalékkal maradt el a májusi szinttől, viszont 1 százalékkal meghaladta a 2024. júniusi mennyiséget.
A nyerstej exportára 188,83 forint/kilogramm volt, ami 4 százalékkal magasabb az előző hónaphoz, és 16 százalékkal a tavalyi júniushoz képest. A kiviteli ár ugyanakkor 5 százalékkal volt alacsonyabb a termelői átlagárnál. A nyerstej kiszállítása pedig mintegy 24 százalékkal csökkent 2025 júniusában az egy évvel korábbihoz viszonyítva
2025 júniusában az előző hónaphoz képest a gyümölcsös joghurt és a trappista sajt értékesítési ára (sorrendben 3, illetve 2 százalék) nőtt, a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tejé, a tejfölé, a tehéntúró nem változott, míg az adagolt vajé (-1 százalék), az 1,5 és a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos UHT-tejé (-2 százalék) csökkent. A KSH adatai szerint az 1,5 és 2,8 százalék zsírtartalmú ESL-tej, valamint a 12 százalékos tejföl fogyasztói ára (+1 százalék) nőtt, a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT-tejé, a trappista tömbsajté, a gyümölcsös joghurté, valamint az adagolt vajé nem változott, míg a 20 százalék zsírtartalmú tejfölé (-1 százalék) csökkent ugyanebben az összehasonlításban - írták.
Brutálisak lettek az árak Magyarországon
A KSH adataiból egyértelműen látszik, hogy az egekbe emelkedtek a tejtermék-árak itthon. Ezt jól alátámasztják a számok is:
- Egy kiló trappista éves fogyasztói átlagára 2020-ban 1890 forint volt, 2023-ban pedig már közel 3500 forint. Tavaly némi csökkenés volt megfigyelhető, így 3100 forintot kértek érte.
- A 12%-os tejföl (325-450 gramm) 2020-ban 293 forint volt, 2023-ban már 594. Tavaly 525 forintra esett vissza az ára.
- A gyümölcsjoghurt (125-150 gramm) 2020-ban még 133 forint volt, 2024-ben viszont 204 forintot kellett érte átlagosan fizetni.
- A vaj (legalább 80% zsírtartalom, 100 g-os csomagolásban, db-ra) 342 forint volt 5 évvel ezelőtt, míg tavaly 602 forint, de 2023-ban volt 666 forint is.