agrarszektor.hu • 2025. augusztus 26. 11:32
Az Európai Unió zöldségtermesztése jelentősen növekedett 2024-ben: a friss zöldségek mennyisége 6%-kal emelkedett. Ugyanakkor a gyümölcsök, bogyósok és diófélék termelése 2%-kal csökkent az előző évhez képest - tudósított az Eurostat.
Az EU 2024-ben 62,2 millió tonna friss zöldséget (beleértve a dinnyét is) takarított be, ami 6%-os növekedést jelent a 2023-as 58,8 millió tonnához képest. A legnagyobb zöldségtermelők Spanyolország (14,8 millió tonna), Olaszország (13,9 millió tonna) és Franciaország (5,8 millió tonna) voltak, együttesen az össztermés 55%-át adva. A főbb zöldségfélék termelése is növekedett: a paradicsom 5%-kal 16,8 millió tonnára, a sárgarépa 6%-kal 4,7 millió tonnára, a hagyma pedig 11%-kal 7,0 millió tonnára emelkedett. A paradicsom legnagyobb termelője Olaszország (36%), a sárgarépáé Németország (18%), míg a hagymáé Hollandia (26%) volt.
A gyümölcsök, bogyósok és diófélék (a citrusfélék, szőlő és eper kivételével) termelése 24,3 millió tonnát tett ki 2024-ben, ami 2%-os csökkenést jelent az előző évhez képest. A legnagyobb termelők Olaszország (5,4 millió tonna), Spanyolország (4,3 millió tonna) és Lengyelország (4,1 millió tonna) voltak, együttesen az EU-termelés 57%-át adva.
Az alma termésmennyisége 11,6 millió tonna volt, ami 4%-kal kevesebb, mint 2023-ban. A legnagyobb almatermelők Lengyelország (29%), Olaszország (21%) és Franciaország (17%). A körte termelése 2%-kal nőtt, elérve az 1,9 millió tonnát, főbb termelői Olaszország (24%), Hollandia (17%) és Belgium (15%). Az őszibarack termesztése erősen koncentrált: Spanyolország (37%), Olaszország (33%) és Görögország (21%) együttesen az EU-termelés 91%-át adta. Az őszibarack mennyisége 2%-kal haladta meg a 2023-as szintet.