agrarszektor.hu • 2025. október 10. 14:56
Október 18-ig lehet véleményezni a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló előírásnak jogszabálytervezetét. A módosítás elsődleges célja a magasabb minőségű termékek előállításának és
megkülönböztethetőségének elősegítése, illetve az „egyéb száraztészta” termékek
kategóriájának szűkítése, pontosítása.
Véleményezésre bocsátották a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló előírást, az észrevételeket október 18-ig várják a tarsadalmiegyeztetes@am.gov.hu email címre. A tervezet a Magyar Élelmiszerkönyv száraztésztákról szóló irányelvét emeli be a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendeletbe a rendelkezések átfogó felülvizsgálata alapján. A főbb módosítások a következők:
- A savfok, mint minőségi paraméter a száraztészta előállításánál nem befolyásolható és pontatlanul mérhető, ezért kikerül a szabályozásból.
- A módosítás megteremti a magasabb minőségű „friss tojásos” vagy „friss tojással készült” száraztészta termékek megkülönböztethetőségét alapanyag és jelölési szinten.
- A szabályozás kibővül a „teljes kiőrlésű” száraztészta termékre vonatkozó rendelkezésekkel, tekintettel a fogyasztói szokások változására és az egészségesebb táplálkozás előtérbe kerülésére.
- Az „ízesített, dúsított, színezett száraztészta” kategória bevezetése a búzaalapú gabonaőrleményekből előállított száraztésztáknál szűkebb, de pontosabb szabályozást ír elő az „egyéb száraztészta” kategória helyett.
A módosítás elsődleges célja a magasabb minőségű termékek előállításának és megkülönböztethetőségének elősegítése, illetve az „egyéb száraztészta” termékek kategóriájának szűkítése, pontosítása - írja a kormany.hu.