Csúnya lemaradásban vagyunk: ebben csak a 25. helyen állunk az EU-ban

agrarszektor.hu2025. november 28. 19:33

A magyar élelmiszeripar jövedelmezősége és termelékenysége továbbra is elmarad az uniós átlagtól. A szektor energiahatékonyságban a 27 tagállam közül jelenleg a 25. helyen áll, termelékenységben pedig a 18., ami jelzi a lehetőséget a fejlődésre - írja közleményében a K&H Bank.

A termelékenység és energiahatékonyság javítása egyértelmű lehetőségek a magyar élelmiszeripar számára. Automatizálás, digitalizáció és korszerű technológiai fejlesztésekkel építhető fel a stabil jövedelmezőség. Az energiaárak volatilitása miatt ma már nemcsak költségszempont, hanem üzembiztonsági tényező is, hogy egy vállalat mennyire hatékonyan működik

- mondta el Demeter Zoltán, a K&H agrárüzletágának vezetője.

A beruházások két fő iránya üdvözölendő. Az egyik az energiahatékonyság növelése, mint a modern technológiák és megújuló energiaforrások bevezetése, a másik pedig az automatizáltság fokozása, ami potenciálisan csökkentheti a munkaerőigényt és növeli a várható termelés kiszámíthatóságát

- vélekedett a szakember.

Az energiahatékonysági fejlesztések és a gépesítettség növelése pénzügyi szempontból is tudatos döntés, amellett, hogy a munkaerőhiányt is kezeli. Ezek a beruházások az előremutató, a jövő fenntartható és válságálló élelmiszeriparának sarokkövei

- fűzte hozzá Demeter Zoltán.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
beruházás, élelmiszer, élelmiszeripar, atomenergia, fejlesztés, energiahatékonyság, energiaár, beruházások, uniós, gépesítés,