Ettől leesik az állad: ki nem találnád, hogyan termesztenének növényeket a jövőben

agrarszektor.hu2022. szeptember 29. 14:44

A Meteorológiai Világszervezet megkongatta a vészharangot, az évszázad végére akár 3 fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet. A globális felmelegedés egyik fő felelőse az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni. Mivel a zöldségtermesztésre alkalmas területek aránya csökken, a környezeti körülmények is egyre kiszámíthatatlanabbak, és az városiasodás is fokozott nyomás alá helyezi a mezőgazdaságot, ezért újra előtérbe kerülnek azok a termesztési megoldások, ahol kis alapterületen maximalizálni lehet a termelést.

Ilyen a mesterséges megvilágítással ellátott zárt rendszerek, ahol a környezeti körülmények jól szabályozhatók és a növények igényeihez igazíthatók. A technológiában kulcsszerepe van a LED fényforrásoknak, ennek lehetőségeit vizsgálta a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik tavalyi nyertese. A pályázat idén is nyitva áll az agrárhallgatók előtt, akik szeptember 30-ig küldhetik be jelentkezésüket - írja a K&H közleményében. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb, éghajlatváltozást vizsgáló felmérése szerint nagy a baj a Földön. Az év első felében mért széndioxid-kibocsátás ugyanis 1,2 százalékkal túllépte a 2019-es év ugyanezen időszakában mért szintet. Komoly klímavédelmi intézkedések hiányában közel 3 fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet az évszázad végére.4

A globális felmelegedés mindenkit érint, éppen ezért mindenki tehet is ellene valamit. Különösen igaz ez az agráriumra és a fiatal szakemberekre. Éppen ezért a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat már hét éve támogatja azoknak az agrárhallgatóknak a munkáját, akik innovatív látásmódjukkal és kutatásukkal hozzájárulhatnak az ágazat fenntartható fejlődéséhez és a bolygónk jövőjének megóvásához. Idén 2022. szeptember 30-ig lehet benyújtani a dolgozatokat

- mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

Innovatív technológiákra van szükség a klímasemlegesség eléréséhez

A legújabb tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés felelős a felmelegedést okozó gázok kibocsátásnak egyharmadáért. Nem könnyű ezért manapság zöldség- és gyümölcstermesztőnek lenni.

Számos kihívással kell szembenéznie az ágazatnak: a termőterületek csökkennek, az időjárás egyre szélsőségesebb, a népesség pedig dinamikusan növekszik. Idén ráadásul az emelkedő infláció, energia és építőanyagárak, a munkabérek növekedése és az orosz-ukrán konfliktus miatt a folyamatos bizonytalanság is a mindennapok részévé vált. Mindezek következtében újra előtérbe kerülnek az olyan termesztési megoldások, ahol kis alapterületen lehet maximalizálni a termelést, a környezeti tényezőktől függetlenül tudunk termelni, ráadásul fenntartható módon. A kihívások azonban egyben lehetőségek is, amik új, innovatív gondolkodásmódot igényelnek

- mondta el Tresó István.

Megfelelő LED-es fényreceptet kapjanak a növények

Dr. Boros Ildikó Fruzsina, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertese a növények oldaláról, a növényspecifikus fényreceptek alkalmazását vizsgálta, mégpedig a mesterséges megvilágítással ellátott zárt termesztési rendszerben.

A sikeres termesztés egyik kritikus pontja, az ilyen termesztőlétesítményekben a helyes növénymegvilágítás, ami leginkább a felszínre jutó fénymennyiségen túl a spektrális összetételt jelenti. Attól függően, hogy milyen növénnyel dolgozunk és mi a célunk (levél/virág/termés növesztés) más és más környezeti és tápanyagutánpótlási igényeket kell biztosítanunk. A kutatásom során bebizonyosodott, hogy kizárólag a fénykörnyezet megváltoztatásával befolyásolhatók a saláták beltartalmi paraméterei és növekedésük. A növényspecifikus fényreceptek előállításában ezért a LED fényforrásoknak kulcsszerepük van

- mondta a fiatal szakember.

Címkék:
környezetvédelem, k&h, fenntartható, fenntarthatóság, klímaváltozás, éghajlatváltozás, klímasemlegesség, növények,