Komoly változás jön a boltokban: ilyen élelmiszerekkel lehetnek tele a polcok a jövőben

agrarszektor.hu2022. november 9. 19:33

Az Európai Bizottság november 30-án mutatja be a csomagolóanyagokra vonatkozó 94/62/EK irányelv módosítását, ami a gyümölcsökre és zöldségekre is vonatkozik majd. Amennyiben elfogadásra kerül, minden tagállamnak el kell fogadnia, mivel uniós szinten azonnal kötelező érvényűnek minősül, azaz nincs szükség külön tagállami átvételre.

Az olasz MyFruit szerint a módosítás első lényeges pontja, hogy 2030-tól kezdve minden csomagolásnak újrahasznosíthatónak kell lennie. A fogyasztás utáni műanyaghulladékból visszanyert minimális újrahasznosított tartalmat is szabályozni fogja az irányelv: az egyszer használatos italos palackok esetében 2030-ra 50%-ot, 2040-re pedig 65%-ot kell elérni, az érzékeny műanyag csomagolások esetében pedig a célérték valamivel alacsonyabb lesz: 25%-50% között típustól függően. Az összes többi műanyag csomagolás esetében a minimális tartalom 45%-ról indul (2030), de később egyre növekszik, és 2040-re már eléri a 65%-ot - írja a FruitVeB.

A Bizottság várhatóan kötelezővé teszi a biológiailag lebomló és komposztálható csomagolások használatát, amelyeket a rendelet hatálybalépésétől számított két éven belül kötelezővé tesznek egyes termékek, köztük a gyümölcsökre és zöldségekre ragasztott öntapadós matricák és ultrakönnyű műanyag zacskók esetében. Az új irányelv (tervezete) arra is felszólítja a tagállamokat, hogy 2030-ig 5%-kal, 2035-ig 10%-kal, 2040-ig pedig 15%-kal csökkentsék az egy főre jutó csomagolási hulladékot. 2025-től a vásárlók számára személyenként és évente 40 zacskó a határérték, azzal a lehetőséggel, hogy a listáról esetleg kizárják az ultrakönnyű, ömlesztett csomagokat (vagy ha a higiéniai követelmények miatt használatuk ajánlott).

Bizonyos formátumok alkalmazását előre láthatóan kifejezetten tiltani fogja az irányelv: ilyen lesz például a friss gyümölcsök és zöldségek egyszer használatos csomagolása, és az élelmiszerek kiskereskedelmi értékesítésére szolgáló polisztirol csomagolást (a halak kivételével), valamint a HoReCa-szektorban a helyiségekben töltött és fogyasztott élelmiszerek és italok egyszer használatos műanyag csomagolása. Végül az új irányelv korlátozásokat fog bevezetni a veszélyes anyagok használatára, különösen az ólom, a kadmium, a higany és a króm (VI) tekintetében.

Címkék:
csomagolás, fenntarthatóság, irányelv, műanyag, bizottság,