Nagy baj jöhet a Balatonnál: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu2023. december 6. 14:32

Nem elég, hogy le kell mondanunk a különböző téli sportokról és szórakozásokról, még a nádgazdálkodást is nehezíti, ha a Balaton vize nem fagy meg. Egy-két évtizede száz napig is eltartott az akár 50-70 centiméter vastag jégpáncél a Balatonon, ami védte, melegítette, nyugalmat biztosított a telelő élővilágnak.

Somogyi Boglárka limnológust, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet munkatársát kérdezte a sonline.hu arról, okozhat-e a víz összetételében és élővilágában tartós, visszafordíthatatlan elváltozást, ha évekig nem fagy be? A szakértő elmondta, a 2008 és 2012 között végzett kutatások éppen azt azt vizsgálták, megváltoztatja-e a tó vízének fizikai és kémiai környezetét és algavilágát, amikor télen nem fagy be a Balaton. Kiderült, ez a jelenség nagyban érinti a planktonikus algákat, amelyek a vízi élővilág alapját képezik.

Ami aggodalomra adhat okot az az, hogy ha nem alakul ki jégtakaró, az élőhelyvesztést is jelent. Ha kevés időre, vagy egyáltalán nem fagy be a Balaton, a víz melegebb lesz, és az élővilág téli nyugvó periódusa is eltolódik. A szakember mint mondta, valószínűleg olyan körülmények lesznek jellemzőek télen, mint amit eddig kora tavasszal tapasztaltunk. A melegebb víz az invazív fajoknak is kedvez, amelyek elszaporodva kiszoríthatják az őshonosakat, ami csökkenő biodiverzitáshoz vezet.

A vízminőség alatt egyébként leg­gyakrabban az algákat értik, tehát, hogy milyen tömegben, milyen algák szaporodnak el. Ezt leginkább az befolyásolja, hogy mennyi szervetlen növényi tápanyag, foszfor áll a rendelkezésükre. Több mint 2000 algafaj él a Balatonban, amelyek szerves anyagot állítanak elő, amit későbbiekben a velük táplálkozó élőlények használnak fel, így végső soron a halpopuláció is az algák mennyiségétől függ.

Címkék:
vízgazdálkodás, balaton, vízhasználat, alga, biodiverzitás, víz, őshonos, fagy, időjárásváltozás, invazív-faj, élővilág, őshonos-állat,