Itt az új gyümölcs, ami eláraszthatja a boltokat? Te megkóstolnád?

agrarszektor.hu2025. október 29. 19:33

A Tutti klímareziliens almafajta nyerte a Fruit Attraction innovációs díját. A felmelegedő klímára nemesített gyümölcs új lehetőségeket kínál a termesztőknek és fogyasztóknak egyaránt.

A Madridban megrendezett Fruit Attraction kiállításán az Innovation Hub Awards díjátadóján az innováció, fenntarthatóság és piaci hatás szempontjából kiemelkedő mezőgazdasági termékeket ismerték el. Az idei mezőnyben ötven nevezés közül a “Tutti” almafajtát választották, amely a melegebb éghajlatú régiókban is eredményesen termeszthető, azaz ott, ahol a hagyományos almafajták termesztése gyakran nehézségekbe ütközik. A Tutti fajta különlegessége, hogy ízvilágában a mézre és a sárgadinnyére emlékeztető jegyekkel párosul a kiváló beltartalmi érték, miközben jól alkalmazkodik a klímaváltozás okozta stresszhatásokhoz - írja a FruitVeB.

A Tutti több mint húsz év kutatási és nemesítési munka eredménye, amelyet a Hot Climate Partnership (HCP) keretében valósítottak meg. A konzorcium tagjai a Bioeconomy Science Institute, az IRTA (Katalán Élelmiszerkutató és Technológiai Intézet), a Fruit Futur (Katalónia) és a VentureFruit. A partnerség célja olyan alma- és körtefajták előállítása, amelyek képesek ellenállni az emelkedő hőmérsékletnek és a vízhiánynak, miközben megőrzik a fogyasztók által elvárt minőséget.

Morgan Rogers, a VentureFruit ügyvezetője hozzátette, hogy világszerte egyre gyakrabban tapasztalhatóak szélsőséges időjárási események, amelyek mindkét féltekén komoly kihívást jelentenek a mezőgazdasági termelés számára. A Hot Climate Partnership innovatív fajtái, köztük a Tutti, lehetőséget kínálnak a gazdálkodóknak arra, hogy ezekre a kihívásokra válaszolni tudjanak, miközben a fogyasztók számára is vonzó alternatívát nyújtanak.

A VentureFruit tájékoztatása szerint a fajta bevezetése strukturált folyamat mentén történt, amely magában foglalta a termelők támogatását és a termesztési hálózat menedzselését. A termesztők számára a Tutti olyan fajtaként kerül bemutatásra, amely jól viseli a forró nyári körülményeket, és stabil hozamot, valamint kiszámítható étkezési kihozatali arányt kínál. A fogyasztók számára pedig ezzel egy új, klímaadaptált almafajta jelenik meg a kínálatban, amely ízében és minőségében is megfelel a modern elvárásoknak.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
támogatás, alma, gyümölcs, mezőgazdaság, almatermesztés, időjárás, fenntarthatóság, nemesítés, agrárinnováció, innováció, almafa, almatermelés,