Egyre többen ültetnek ilyen paradicsomot: ők már tudják, aranyat ér

Nagy Z. Róbert2025. május 1. 06:01

Kiskertekben főként saját gyökéren nevelt zöldségnövényeket termesztünk, de egyre több helyen kaphatók már a hobbikertészek számára is oltott zöldségpalánták. Ennek azonban ára van, hiszen két növényből „készítünk” egyet, az alany gyökerére ráoltjuk és azzal összenövesztjük a nemes fajtát emiatt nagyobb a szaporítóanyag-költség.

Hazánkban hat termesztett zöldségfajt oltanak kisebb-nagyobb mértékben: a paprikát, a görög- és sárgadinnyét, a kígyóuborkát, a paradicsomot és a tojásgyümölcsöt. A zöldségfélék oltásos technológiájának a terjedését többnyire az üzemi termelői igények ösztönözték, például, hogy a talajfertőtlenítő metil-bromid betiltása után is legyen lehetőség egymást követően ugyanazt a fajt termeszteni a talajos növényházakban. Emellett az oltott egyedek sokszor jobban viselik az időjárásból eredő, illetve az ápolási munkákkal együtt járó stresszhatásokat. Az oltott gyümölcsfák megszokottak már, a zöldségek még nem annyira. Zöldségoltványok termesztésekor elsősorban a többletköltséget szokták hátrányként megemlíteni - hiszen az oltványhoz két palánta kell, és maga az oltás is pénzbe kerül -, illetve a valamivel hosszabb palántanevelési időt. Ám ezeket ellensúlyozza a több előny. Az alany erőteljes gyökérzete több vízhez és tápanyaghoz juttatja a növényt.

Fontos a rokonság

Az alany és a nemes közti kompatibilitás összefügg a rendszertani rokonsággal. Az oltási összeférhetetlenség (inkompatibilitás) nem ugyanaz, mint az oltási hiba, hiszen ez utóbbit gyakran a környezeti tényezők, vagy a nem megfelelő technikával és pontossággal végzett oltási művelet eredményezi. Az inkompatibilitás mindig a korai fázisban következik be, mert nem alakul ki szállítószöveti kapcsolat az oltás után a két növény között.

A görögdinnyék nemes fajtáit többnyire lopótökre (Lagenaria sp.), vad görögdinnyére vagy in-terspecifikus tökre oltják, de alkalmazzák alanyként a viasztököt (Benincasa hispida) vagy a Cucurbita-fajokat is. Az oltással itt elérendő cél a növények jobb só-, hideg-, szárazság- és hőtűrése, fuzárium- és fonálféreg-toleranciája, a hirtelen gyökérvesztés és napégés elleni ellenállósága, a nagyobb termésméret, illetve hozam. Ezzel szemben a termések valamivel később érnek. A sárgadinnye oltásához használt alannyal szembeni elvárás szintén a fuzárium- és fonálféreg-ellenállóság, valamint az erőteljes gyökérzet, és fontos, hogy a hideg mellett tűrje a hőstresszt. Erre alkalmasak az interspecifikus tökök (Cucurbita maxima × Cucurbita moschata), melyek erőteljes növekedésüknek, jó kompatibilitásuknak, valamint jó betegségellenálló képességüknek köszönhetően kiváló eredményt adnak. Néhány termesztő azonban még mindig előnyben részesíti a hagyományos tök alanyokat, mert az azokra oltott sárgadinnyék korábban hoznak termést, igaz, tenyészidejük is rövidebb, kevesebb ideig tarthatók termesztésben.

A paprika oltása a legkevésbé elterjedt, nincs is igazi specifikus alanya, ha mégis szükséges, erősebb gyökérzetű vad Capsicum-fajokra oltják. Az oltás célja e fajnál a talajlakó kórokozók és kártevők elleni védelem, erősebb, jobban megújuló, az elhasználódó talajra kevésbé érzékeny növények létrehozása (jobb hidegtűrés, tolerancia a magas talaj-EC-vel szemben). A talajból fertőző betegségekkel és kórokozókkal szembeni ellenállásra a szervisszavonások miatt is nagyobb szükség van, és ebben is segít az oltás. A fokozatosan terjedő talaj nélküli termesztésben azonban kevésbé van jelentősége, és szerencsére a rezisztens fajták választéka is egyre nagyobb.

A növények oltása régi technológia

Az oltást a fás szárú növények példáján keresztül már több mint 3500 éve ismeri az emberiség, ám ezt jóval később követte a lágy szárú fajok oltása. Elsőként egy 6. századi kínai forrás említi a kabakosok oltását. Európában hobbiszinten már a múlt század elején oltottak zöldségnövényeket, de a módszer széles körben csak az 1980-as években terjedt el. A dél-európai országokban kezdtek először üzemi méretben oltott dinnyét termeszteni, az ezredfordulóra az oltott görögdinnye-állományok aránya ezekben az országokban elérte a 80 százalékot.

Betakarítás biológiai, vagy gazdasági érettségben

Több külföldi szakirodalomban is arról számoltak be, hogy az oltás kedvezően hat a termések minőségére, mások a beltartalmi értékek romlását írják a számlájára. Az ezzel kapcsolatos ellentmondó tapasztalatok bizonyára az eltérő termesztési körülményeknek, különböző alany-nemes kombinációknak tulajdoníthatók. Az biztos, hogy az oltás befolyásolja a virágzás és az érés idejét. Görögdinnye esetében kutatók arról számoltak be, hogy az oltás javítja a terméshús keménységét, valamint növeli a Brix-értékét és a likopintartalmát. Egy kísérlet azt is megállapította, hogy az oltásnak minőségi szempontból kevesebb kedvezőtlen hatása van olyan növények esetében (pl: uborka), amelyeket nem biológiai éretten takarítanak be.

Munkaigényes megoldás

Hazánkban a zöldségnövények közül a görögdinnyét termesztik a legnagyobb területen oltott technológiával. Az oltás növeli a termésbiztonságot és egyes oltott fajok nagyobb termésátlagokkal jellemezhetőek, mint a saját gyökerű növények, ami a kezdetben fellépő többletköltségeket ellensúlyozza. A hajtatásban pedig a paradicsom esetében terjed rohamosan az oltott növények termesztése. A zöldségek oltását a növekvő munkaerőköltség és munkaerőhiány hátráltathatja. Még gyakorlott oltók sem képesek naponta 800-1000 oltványnál többet készíteni, és bár már 25 éve forgalomban vannak az oltórobotok, ezek nem minden fajnál használhatók.

A paradicsomnál a legnagyobb az előnye

A paradicsomoltványok elsősorban a gyorsabb növekedésükkel és ellenállóbb gyökérzetükkel térnek el az oltatlanoktól. Az alanyt a nemes növekedési erélye, a talaj típusa és a termesztés helyszínén található körülmények szerint kell kiválasztani. A paradicsom oltása már rutineljárás az arra szakosodott palántanevelő kertészetekben. A paradicsomot különböző Solanum-fajok fajtáira oltják. Az oltást az alanyfajták többszörös rezisztenciája, masszívabb gyökérszerkezete, hidegtűrése, erőteljes növekedése indokolja. Az oltott növényeket kevésbé viseli meg a hőmérsékletingadozás, hosszúkultúrában kiemelkedő hozamokra képesek.

Az oltással régebben mindenekelőtt a fonálféreg-fertőzés és a talajlakó kórokozók által terjesztett betegségek megakadályozása volt a cél, a kártevőre rezisztens alany esetén nem kellett a károsítóktól tartani. A fokozatosan terjedő talaj nélküli hajtatásban ugyanakkor ilyen gond nincs, emiatt a paprika és uborka termesztésekor várhatóan tovább csökken az oltványok aránya. A paradicsom eltérő a helyzet, a nemes erőteljesebb növekedésű alanyra oltásának több kedvező hozadéka is van: javul a gyökeresedés, a stressztűrés, a kártevőkkel, illetve fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség, nagyobb az elérhető terméseredmény. Ráadásul a több mint 11 hónapig tartó üvegházi paradicsomhajtatáskor az oltás többletköltsége jobban megtérül, mint például a harmadannyi ideig fenntartott uborkakultúrákban. Ez utóbbi azért lényeges szempont, mert az oltvány körülbelül kétszer drágább, mint a saját gyökerű palánta. A jól elkészített oltványnál a nemes és az alany tökéletesen összeforrt. Az oltott paradicsompalánta nevelési ideje a téli időszakban 9 hét, a saját gyökerűé 7 hét. A két hét különbség abból adódik, hogy oltáskor 10, kicsípéskor 4-5 napra megtorpan a növény növekedése.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, kertészet, zöldség, dinnye, paprika, uborka, növény, időjárás, görögdinnye, paradicsom, oltás, kiskert, hőmérséklet, sárgadinnye, ellenálló, gyökérzet, ellenállóság,