Ez a három szuperzöldség télen is terem: aranyat érnek, mégis alig ültetik itthon

Nagy Z. Róbert2025. november 16. 14:01

A téli kert nem kínál sokat, de amit találunk benne az szuperfriss és hazai. Nagy mennyiségekre ezekből és ilyenkor ne számítsunk a kiskertekből, de a téli időszakban minden zöldség számít, ami friss. Érdemes megragadni minden adandó alkalmat, hogy ezeket a téli vitaminforrásokat megtermesszük és beillesszük ételeinkbe.

Korábban már volt szó azokról a zöldségfajokról, melyek télen a kertben hagyhatók, és télen folyamatosan szedhetők, mindig annyi, amennyire épp frissen szükség van a konyhában. Ilyen többek között a csicsóka, a leveles és fodros kelkáposzták. Ám van pár olyan, egyelőre nem túl elterjedt zöldségfajunk is, melyek a tél folyamán még fejlődni is képesek. Na nem olyan ütemben, mint tavasszal, de ez így is csodaszámba megy a hideg évszakban amikor jórészt pihen a kert. Így találhatunk a hóban-fagyban is a kertünkben néhány zöldségfajt, amennyiben előre gondoltunk és belekezdtünk a termesztésükbe.

Rukkola (Eruca sativa), a pikáns salátanövény

Amíg bormustár néven „futott” nem volt túl népszerű, de az egzotikus rukkola elnevezése óta már a hipermarketek zöldséges pultjain is gyakorta találkozhatunk vele. Ezt teszi a jó marketing. A nyár végén kelő rukkola őszre szép tőlevélrózsát fejleszt, amelyről télen lecsippenthetünk egy- két levelet, hogy serkentsük az emésztésünket, javítsuk a tápanyagfelszívódásunkat, erősítsük az immunrendszerünket. A rukkola a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó, gyorsan fejlődő levélzöldség. Eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik. A kertészeti változata is rozettát képez, levelei nagyobbak és szélesebbek a vadon élő rokonáénál. Íze intenzív, borsos, mustáros aromájú, ami különlegessé teszi a salátákat, de felhasználható tésztákhoz és pizzákhoz is. Magas A, B2, B5, C és K-vitamin, valamint ásványianyag (kalcium, vas, magnézium) tartalommal bír.

A rukkola rendkívül igénytelen és hamar szedhető, akár már vetése utáni 20-30 napot követően. Gyakorlatilag egész évben folyamatosan vethető szabadföldbe, amikor nem fagyott a talaj. Hűvösebb időben érzi jól magát, a nyári melegben könnyen magszárba szökik és levelei kesernyésebbek lesznek. Félárnyékos, vagy részlegesen napos helyet kedvel. Talajban nem válogat, de a jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag talajt részesíti előnyben. Kelésig tartsuk nedvesen a földjét, később mérsékelt öntözést igényel. Nem feltétlenül szükséges egyelni. A külső leveleket szedjük le, így a növény tovább nő, és többször is betakarítható.

Madársaláta (Valerianella locusta) - a vitaminbomba

A madársaláta, mezei saláta vagy galambbegy saláta néven is ismert, a macskagyökérfélék (Valerianaceae) családjába tartozó, apró, de annál értékesebb levélzöldség. Különösen a vitaminhiányos időszakokban, kora tavasszal és késő ősszel fontos kerti növényünk. Kis termetű, a fagyokat jól tűri. Levelei enyhén diós ízűek, lágy textúrájúak. Kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, ami a téli hónapokban különösen hasznos. A madársaláta a hidegtűrő tulajdonsága miatt kiválóan alkalmas őszi vetésre és tavaszi hajtatásra. Klasszikusan kora tavasszal (február végétől március végéig) és ősztől (szeptembertől) vethető, de az enyhe teleink miatt most is lehet vetni, a talaját nedvesen kell tartani és amikor megfelelő neki a hőmérséklet majd kikel, akár még most a tél folyamán. Az őszi vetés gyakran át is telel, enyhe télen már a tél második felében szedhető.

A napos helyet kedveli, de jól tűri az enyhe árnyékot is. Talajban nem válogatós, a tavaszi primőrök után a talajban maradt tápanyagok is elegendőek. Nem igényel friss szerves trágyát. Fontos számára a megfelelő légáramlás a gombás betegségek elkerülése érdekében - ez beltéri termesztésekor fontos szempont. Palántázni ritkán szokták, inkább állandóhelyre-vetéssel szaporítják. Vetése után 4-6 héten belül szedhető. Vagy csak a nagyobb leveleket szedjük le (hogy tovább hajtasson), vagy a tövét meghagyva vágjuk le az egész levélrozetta fejet.

Bányászsaláta (Claytonia perfoliata)

A bányászsaláta, vagy téli porcsin Észak-Amerika nyugati részéről származik. Nevét onnan kapta, hogy az amerikai aranyásók gyakran fogyasztották a C-vitamin pótlására, elkerülve ezzel a skorbutot. Különlegessége a perfoliát azaz átnőtt levélpár, mely a szárat teljesen körbeveszi. Kicsi fehér virágai is ehetők. Hatalmas C-vitamin tartalma miatt kiváló téli levélzöldség. Enyhe, semleges, kellemes íze van, nyersen és főzve is fogyasztható. Ez egy jól terjedő önvető növény, amely kiválóan alkalmas ehető talajtakarónak is, de nem taposástűrő. A hűvös, nedves körülményeket kedveli. Vethető kora tavasszal még az utolsó fagyok előtt, vagy őszi-téli betakarításra nyár végén, vagy ősszel. Inkább az árnyékos vagy félárnyékos területeket kedveli (pl. fák alatt). A nedves, tőzeges talajt szereti, de szinte minden talajtípusban megél. Nagyon igénytelen, a lényeg számára a nedves talaj. Magról vetve a csírázása gyors, 7-10 nap. A fiatal leveleket és a virágokat is szedhetjük és fogyaszthatjuk. Jól áttelel az enyhébb éghajlatú területeken.

Érdemes még megemlíteni a turbolyát (Anthriscus cerefolium) ami szintén egy efemer növény (nagyon rövid életciklusú, egy vegetációs időszakban, azaz tavasztól őszig több nemzedéke is fejlődik). Légies szőnyegként takarja a talajt télen és várja a tavaszt, hogy beteljesítse küldetését. Kíméletesen - vigyázva a sérülékeny magoncokra - , szedhetünk róla leveleket egy frissítő salátához, főtt burgonyához, emésztést segítő teához. A turbolya étvágyfokozó, anyagcsereserkentő és kiválóan támogatja az emésztőrendszert. Enyhén ánizsos íze van, és ez is jól újra veti magát. Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) alapvetően egy gyógy- és fűszernövény, de télen is megmaradnak levelei, van, hogy még keveset fejlődnek is ekkor. Emésztést segítő hatása miatt, nehezebb ételek mellé hasznos ebből is fogyasztani - elegendő minimális mennyiségben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
talaj, vetés, tél, zöldség, hideg, saláta, kiskert, szabadföld, vitamin, tavasz, zöldségféle, salátafélék, rukkola, levélzöldség,