Nem várt problémába ütköztek a lengyelek: ez most sok termelő életét megnehezíti

agrarszektor.hu2022. június 3. 16:00

Esőzések hátráltatják a lengyel szamócaszüretet, aminek következtében elkezdtek emelkedni az árak. Kifejezetten keresleti szamócapiac alakult ki tehát Lengyelországban a múlt heti áresést követően.

Míg Magyarországon az egyszerre túl sok piacon lévő szamóca okoz gondot a termelőknek, addig Lengyelországban a három napja folyamatosan hulló csapadék miatt nem tudnak szedni a földeken. A Sad24 beszámolója szerint a két legnagyobb piacon (Nowy Przybojewo és Bronisze) üresen állnak a standok, és ha mégis áruval jelenik meg egy termelők, azonnal körülveszik a felvásárlók, mert annak lesz szamócája, aki elsőként csap le a gyümölcsre. Ennek következtében a múlt héten 10 PLN/kg (860 Ft/kg) alá is benéző átlagár jelenleg 20-25 PLN/kg (1700-2100 Ft/kg) között mozog.

Persze ez csak addig tart, amíg nem jelenik meg ismét nagy tömegben a szabadföldi áru a piacon, amit még jelentős áresés mellett is nagyon szeretnének a termelők, mert a sok eső miatt megnőtt a gombás betegségek kockázata, és több körzetben félő, hogy a gyümölcs a földeken fog megrothadni - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címkék:
szüret, gyümölcs, betegség, csapadék, eső, termelő, szamóca, lengyelország, esőzés, szabadföld,