Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar szamócát a piacokon

Hihetetlen, de igaz: ennyiért árulják most a magyar szamócát a piacokon

agrarszektor.hu
Idén a 9. héten, azaz március elején jelent meg az import szamóca a Budapesti Nagybani Piac kínálatában, a magyar szamóca pedig majdnem egy hónapra rá követte. A 14. héttől kezdve a hazai és az import szamóca egyszerre van jelen a piacokon és a boltokban. Az import szamócából idén is a spanyol dominált Magyarországon, amiből - a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt - idén kevesebb termett, így a tavalyi árnál drágábban volt kapható az első időkben. Noha a magyar szamóca eredetileg 4 ezer forint/kilogramm termelői áron lépett be a piacra, mostanra a fogyasztói piacokon már jóval olcsóbban, a belépő árnak majdnem harmadáért kínálják a gyümölcs kilóját.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Spanyolországban a szamócatermés a tavaszi kedvezőtlen időjárás (tavaszi fagyok, jégeső, eső) miatt mintegy 6%-kal lehet kevesebb 2022-ben, mint egy évvel korábban. A FreshPlaza nemzetközi kitekintése szerint emiatt mérséklődött az export márciusban és áprilisban - olvasható az AKI PÁIR legfrissebb kiadványában. Lengyelországban az elmúlt években csökkent a szamóca termőterülete, 2021-ben az egy évvel korábbihoz képest 6%-kal kisebb területen, 35,5 ezer hektáron termesztik ezt a gyümölcsöt. Idén a termelői ár május közepén 30%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Ennek oka egyrészt a görögországi szamóca fokozott jelenléte az orosz-ukrán háború miatt, másrészt a fogyasztók gyengébb kereslete a termék iránt. Ettől függetlenül a lengyelek jó helyzetben vannak, lévén ők az Európai Unió egyik legnagyobb szamócatermesztői, illetve a világ vezető fagyasztottszamóca-exportőrei.

EZ IS ÉRDEKELHET

Németországban szakértők szerint - a kedvező időjárás miatt - bőséges a belföldi kínálat, ugyanakkor gyenge kereslet mutatkozik. A németországi nagybani piacokon a 20. héten a szamócát alacsonyabb áron kínálták, mint egy évvel korábban: a belföldi szamóca nagykereskedelmi ára 47%-kal 3,47 euró/kilogrammra csökkent, ezzel egyidőben az import termék ára is mérséklődött. Ennek oka az, hogy forrásországokban munkabérek lényegesen alacsonyabbak, amint arról Simon Schumacher, a Német Spárga- és Bogyósgyümölcs-termesztők Szövetségének elnöke is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olaszország déli részén a kedvezőtlen időjárás és a munkaerőhiány okozott nehézségeket. Hiába nőtt a szamóca termőterülete az országban, Emilia Romagna tartományban a szezon késett, ezért a koraiságából származó előny nem érvényesült. Görögországban a kedvezőtlen időjárás miatt szakértők terméskiesést valószínűsítettek a kiemelkedően jónak számító 2021. évhez képest. A görög szamóca iránt március elejétől nőtt a kereslet mind Ázsia, mind az Öböl-menti országok, mind az európai országok részéről. A görögök éppen ezért nem aggódtak, mivel tudták, megnövekedett kereslet miatt a nehézségek és az alacsonyabb termésmennyiség ellenére is jó árat kaphatnak a szamócájukért.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 4,7-6 ezer tonna szamócát takarítottak be. A szakértők szerint belföldi szamócából idén nem lesz hiány, ám arra fel kell készülni, hogy a szamóca évről évre egyre drágul, így idén is magasabb áron lehet majd hozzájutni, mint egy évvel korábban. Az árakat főként a görög és spanyol import szamóca ára és mennyisége befolyásolja, de hatással van rájuk a földeken fellépő munkaerőhiány, a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése a 2022-es extrém infláció tekintetében is, ráadásul mindemellett itt van még az orosz-ukrán háborús helyzet is, amint arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Magyarország szamóca-külkereskedelmi egyenlege negatív, az elemzések szerint 2021-ben a behozatal 8%-kal 3872 tonnára nőtt az előző évihez képest, a szamóca fele Spanyolországból érkezett. A beszállítások jelentős része a magyar szezon előtt, április-májusban realizálódik. A magyarországi szamócatermés kis hányadát szállítják külpiacokra, a friss termék Szlovákiába, Ukrajnába és Ausztriába került az elmúlt évben. Magyarország szamócaexportja 83%-kal 68,3 tonnára bővült 2021-ben az előző évihez képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon az import (spanyolországi) szamóca a 9. héten jelent meg a kínálatban. Az importterméket a magyar szamóca piacra lépéséig (13. hét) az előző évihez képest 3%-kal magasabb nagykereskedelmi áron (1690 forint/kilogramm értékesítették. Az import szamóca a magyarországi termékkel párhuzamosan jelen van a kínálatban és nagykereskedelmi ára a 14-21. hetek átlagában 6%-kal alacsonyabb volt (1103 forint/kilogramm), mint az előző év azonos időszakában. A hazai szamóca az idén 4000 forint/kilogramm termelői áron lépett a piacra a 13. héten, és termelői ára a 14-21. hetek átlagában 6%-kal csökkent (2420 forint/kilogramm) az elmúlt év azonos időszakának átlagárához képest. A budapesti fogyasztói piacokon a 17. héten átlagosan 1480-2480 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi szamóca, amelynek ára a kínálat bővülésével a 21. hétre 1280-1480 forint/kilogrammra csökkent.

A termelők megfigyelései azt mutatják, hogy a hazai kínálat alakulása az utóbbi pár évtizedben mindig körülbelül öt éves ciklusokat követnek. Vagyis amíg 2019-ben nem fizetett jól a termelés, a koronavírus-járvány idején ez megfordult, és meglepően jól jövedelmezett a szamóca, ezért egyre többen kezdtek bele a termelésbe. Országos szinten egyre nagyobb termést takarítottak be, ám a kereslet nem nőtt hasonló mértékben. A szakemberek szerint a hazai szamócatermesztés most egy öt éves ciklus vége felé tart, várhatóan jövőre kevesebben fognak ezzel foglalkozni, vagy szamócatermelők száma nem változik érdemben, ám kisebb területen fognak termelni, tehát megérkeztünk a ciklus leszálló ágába.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?