Nagy a baj Görögországban: komoly gondokkal küzdenek a szamócatermesztők

Nagy a baj Görögországban: komoly gondokkal küzdenek a szamócatermesztők

agrarszektor.hu
Közel egyharmadával kevesebb lesz idén a görög szamócatermés. A terméscsökkenés hátterében leginkább a kedvezőtlen időjárás rejlik.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Nick Nafpliotisz, a Greek and Fresh gyümölcskereskedő vállalat igazgatója a Sady Ogrody lengyel újságnak adott nyilatkozatában elmondta, hogy az elmúlt hónapok hideg időjárása jelentősen megnehezítette a görög szamócaszezon indulását. Mint fogalmazott, az előző, nagyon sikeres idényhez képest minden teljesen máshogy alakult, és a termőterület 20%-os növekedése ellenére is 30%-kal kevesebb termést várnak. Már októberben és novemberben is rendkívül felhős, fényszegény volt az idő, amit aztán egy decembertől márciusig tartó extrém hideg követett. Január közepén például szokatlan módon eleredt a hó: Athénban 60 cm esett, a március pedig 15 év óta a leghidegebb volt, az átlaghőmérséklet 3,6 Celsius-fokkal múlta alul az előző szezonban tapasztaltat - írta meg a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Ráadásul sok gondunk volt a szaporítóanyaggal is, ami további terméskieséshez vezetett. A fajtahasználatban is megfigyelhetők változások: a Fortuna kezd visszaesni, helyét a Victory, a Rociera és a Calderon veszi át

- tette hozzá Nick Nafpliotisz.

Korlátozott kínálat, erős kereslet

A szakember beszélt arról is, hogy az alacsonyabb termésmennyiség szerencsére jó árakkal párosult a szezon kezdetén, mert a görög szamócára már március elejétől nagy volt a kereslet mind Ázsia, mind az Öböl-menti országok részéről, és az európai szállítások is jól alakultak. A Greek and Fresh gyümölcskereskedő vállalat igazgatója megjegyezte azonban, hogy a légi szállítási kapacitás továbbra is korlátozott, illetve a fuvardíjak is jelentősen emelkedtek. Minden arra utal, hogy egész Európában erős lesz a szamóca iránt kereslet az idei szezonban is - jelezte Nick Nafpliotisz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?