Grépfrút

A grépfrút, más néven citrancs a citrusformák legfiatalabb tagja. Az 1750-es években fedezték fel, valószínűleg Barbadoson. A pomelo és a narancs hibridjeként alakult ki.

A grépfrút jellemzői és felhasználása

Az Antillákon őshonos grépfrút 1750 körül fedezték fel Barbadoson, de ma már minden forró égövön termesztik. Közvetlen őse minden bizonnyal a nyugat-indiai pomelo volt. A grapefruit a fogyókúrázók egyik kedvenc gyümölcse, mivel feltételezésük szerint zsírégető hatású enzimeket tartalmaz. A grépfrút magyar neve a citrom és a narancs keresztezésére utal. Magas C-vitamin-tartalma és más vitaminok, biológiailag értékes tápanyagok, szervessav-tartalma miatt kitűnően javítja az étvágyat.

Fanyar, kesernyés íze miatt kevésbé népszerű nyers gyümölcsként, de gyümölcssaláták, gyümölcskoktélok, frissen sajtolt gyümölcslékeverékek, limonádék, teák ízesítője lehet. A grépfrút héjának színe sárgás, sárgás-rózsaszínes, gyümölcshúsának színe pedig a világossárgától a halványpirosig terjed. A belül sárga grépfrút savasabb, fanyarabb ízű, mint a rózsaszínű.

A grépfrút jótékony hatása

Mindamellett, hogy a grépfrút egy igen kellemes gyümölcs, nagyon egészséges is, fogyasztása erősen ajánlott. A grépfrútnak igen magas a rost tartalma, ami segít az emésztésben, így a méreganyagok kiürülésében is. Magas a C-,B-, és az A-vitamin tartalma, sőt a legújabb kutatások szerint antibakteriális hatása is van, így a gyulladásokat és fertőzéseket is segít leküzdeni szervezetünknek. De ezen kívül is van gyógyító hatása, hiszen lég magas a káliumtartalma, ami segít a vér salaktalanításában, így a májra van regeneráló hatása. A grapefruit több vizet tartalmaz, mint a legtöbb gyümölcs.

Pontosan 92%-a víz, így kiválóan hidratál. Ha problémánk van a vízfogyasztással, akkor érdemes lehet beiktatnunk az étrendünkbe napi egyet ebből a gyümölcsből. Jó hatással van a szívünkre is, hiszen a grépfrút csökkenti a trigliceridként ismert vérzsír szintjét, ezért közvetve segít megelőzni a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és megóvja a szív egészséges állapotát. A grépfrút a cukorbetegség elleni harcban is segíthet, valamint sebeink gyors gyógyulását is elősegítheti, köszönhetően a magas C-vitamin-tartalmának, továbbá csökkenti a gyulladásokat. A grapefruit levét gyakran használják pattanásokra, aknékra, sebekre és horzsolások borogatására.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!