Aranyáron mérik a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét: ezért drágul évről évre

agrarszektor.hu
Kétségtelen, hogy a szamóca (vagy ismertebb nevén földieper) az egyik legkedveltebb gyümölcsök egyike, mi, magyarok is előszeretettel fogyasztjuk. Azt viszont mostanában megszokhattuk, hogy legyen szó bármilyen zöldségről, gyümölcsről, bizony megkérik az árát - és ez alól az említett szamóca sem kivétel. Évről évre egyre korábban találkozhatunk vele a boltokban és a piacokon is, viszont az ára is egyre csak kúszik felfelé. Hiába kínálják horror áron, annyira kedvelt csemege, hogy még így is van rá bőven kereslet. Kérdés, hogy vajon idén mennyire kell belenyúlni a zsebébe annak, aki egy kis piros finomságot szeretne majszolgatni? Most kiderül.

Gyermekkorunkból jól emlékezhetünk rá, mennyire vártuk a júniust, hiszen ekkor jött el az ideje az igazi magyar epernek, és ha szerencsénk volt, a saját kertünkben is bőséggel megtermett. Ahogy teltek, múltak az évek, arra lehettünk figyelmesek, hogy hétről hétre korábban jelentek meg a boltokban az egyre nagyobb, egyre ízetlenebb és fakóbb import eprek, akár már a februári Valentin-nap alkalmára, az árak pedig robbanásszerű emelkedésnek indultak - írja a HelloVidék. De mégis miért ilyen drága az eper? Minek köszönhetjük azt, hogy egyre hosszabb ideig gondolkodunk a boltokban, ér-e annyit, hogy megvegyük?

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavaszi időjárás természetesen sorsdöntő minden évben a gyümölcstermesztés szempontjából. Mivel idén ismételten száraz volt az időjárás, rányomta a bélyegét az árakra is: a magyar gyümölcsök a 12. hét környékén még többszörösébe kerülnek (több mint 6.000 Ft/kg), mint a 20. hét után (tavaly már 2.000 Ft/kg alatt volt). Általánosságban elmondható az is, hogy az eper - mint minden magyar gyümölcs - évről évre drágul. Az árakat befolyásolja a főként görög és spanyol import eper ára és mennyisége, az eperföldeken fellépő munkaerőhiány, a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése a 2022-es extrém infláció tekintetében, ráadásul mindemellett itt van még az orosz-ukrán háborús helyzet is. Egy szó, mint száz: az eper idén is drága lesz, de aggodalomra semmi ok, ettől még eltehetünk belőle néhány üveg lekvárt a szekrénybe.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?