Aranyáron mérik a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét: ezért drágul évről évre

Aranyáron mérik a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét: ezért drágul évről évre

agrarszektor.hu
Kétségtelen, hogy a szamóca (vagy ismertebb nevén földieper) az egyik legkedveltebb gyümölcsök egyike, mi, magyarok is előszeretettel fogyasztjuk. Azt viszont mostanában megszokhattuk, hogy legyen szó bármilyen zöldségről, gyümölcsről, bizony megkérik az árát - és ez alól az említett szamóca sem kivétel. Évről évre egyre korábban találkozhatunk vele a boltokban és a piacokon is, viszont az ára is egyre csak kúszik felfelé. Hiába kínálják horror áron, annyira kedvelt csemege, hogy még így is van rá bőven kereslet. Kérdés, hogy vajon idén mennyire kell belenyúlni a zsebébe annak, aki egy kis piros finomságot szeretne majszolgatni? Most kiderül.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Gyermekkorunkból jól emlékezhetünk rá, mennyire vártuk a júniust, hiszen ekkor jött el az ideje az igazi magyar epernek, és ha szerencsénk volt, a saját kertünkben is bőséggel megtermett. Ahogy teltek, múltak az évek, arra lehettünk figyelmesek, hogy hétről hétre korábban jelentek meg a boltokban az egyre nagyobb, egyre ízetlenebb és fakóbb import eprek, akár már a februári Valentin-nap alkalmára, az árak pedig robbanásszerű emelkedésnek indultak - írja a HelloVidék. De mégis miért ilyen drága az eper? Minek köszönhetjük azt, hogy egyre hosszabb ideig gondolkodunk a boltokban, ér-e annyit, hogy megvegyük?

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavaszi időjárás természetesen sorsdöntő minden évben a gyümölcstermesztés szempontjából. Mivel idén ismételten száraz volt az időjárás, rányomta a bélyegét az árakra is: a magyar gyümölcsök a 12. hét környékén még többszörösébe kerülnek (több mint 6.000 Ft/kg), mint a 20. hét után (tavaly már 2.000 Ft/kg alatt volt). Általánosságban elmondható az is, hogy az eper - mint minden magyar gyümölcs - évről évre drágul. Az árakat befolyásolja a főként görög és spanyol import eper ára és mennyisége, az eperföldeken fellépő munkaerőhiány, a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése a 2022-es extrém infláció tekintetében, ráadásul mindemellett itt van még az orosz-ukrán háborús helyzet is. Egy szó, mint száz: az eper idén is drága lesz, de aggodalomra semmi ok, ettől még eltehetünk belőle néhány üveg lekvárt a szekrénybe.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43