Aranyáron mérik a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét: ezért drágul évről évre

Aranyáron mérik a magyarok egyik kedvenc gyümölcsét: ezért drágul évről évre

agrarszektor.hu
Kétségtelen, hogy a szamóca (vagy ismertebb nevén földieper) az egyik legkedveltebb gyümölcsök egyike, mi, magyarok is előszeretettel fogyasztjuk. Azt viszont mostanában megszokhattuk, hogy legyen szó bármilyen zöldségről, gyümölcsről, bizony megkérik az árát - és ez alól az említett szamóca sem kivétel. Évről évre egyre korábban találkozhatunk vele a boltokban és a piacokon is, viszont az ára is egyre csak kúszik felfelé. Hiába kínálják horror áron, annyira kedvelt csemege, hogy még így is van rá bőven kereslet. Kérdés, hogy vajon idén mennyire kell belenyúlni a zsebébe annak, aki egy kis piros finomságot szeretne majszolgatni? Most kiderül.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gyermekkorunkból jól emlékezhetünk rá, mennyire vártuk a júniust, hiszen ekkor jött el az ideje az igazi magyar epernek, és ha szerencsénk volt, a saját kertünkben is bőséggel megtermett. Ahogy teltek, múltak az évek, arra lehettünk figyelmesek, hogy hétről hétre korábban jelentek meg a boltokban az egyre nagyobb, egyre ízetlenebb és fakóbb import eprek, akár már a februári Valentin-nap alkalmára, az árak pedig robbanásszerű emelkedésnek indultak - írja a HelloVidék. De mégis miért ilyen drága az eper? Minek köszönhetjük azt, hogy egyre hosszabb ideig gondolkodunk a boltokban, ér-e annyit, hogy megvegyük?

EZ IS ÉRDEKELHET

A tavaszi időjárás természetesen sorsdöntő minden évben a gyümölcstermesztés szempontjából. Mivel idén ismételten száraz volt az időjárás, rányomta a bélyegét az árakra is: a magyar gyümölcsök a 12. hét környékén még többszörösébe kerülnek (több mint 6.000 Ft/kg), mint a 20. hét után (tavaly már 2.000 Ft/kg alatt volt). Általánosságban elmondható az is, hogy az eper - mint minden magyar gyümölcs - évről évre drágul. Az árakat befolyásolja a főként görög és spanyol import eper ára és mennyisége, az eperföldeken fellépő munkaerőhiány, a minimálbér és garantált bérminimum emelése és a termesztési költségek emelkedése a 2022-es extrém infláció tekintetében, ráadásul mindemellett itt van még az orosz-ukrán háborús helyzet is. Egy szó, mint száz: az eper idén is drága lesz, de aggodalomra semmi ok, ettől még eltehetünk belőle néhány üveg lekvárt a szekrénybe.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03