2023. március 26. vasárnap Emánuel

Őrület, ami a piacokon zajlik: ennyibe kerül most a magyar cseresznye

agrarszektor.hu
A cseresznye kétségtelenül az egyik legkedveltebb gyümölcsök egyike, így bizonyára sokkoló lehetett az látvány, amelyről az elmúlt hetekben sokat cikkeztek, miszerint 12 ezer forint egy kiló hazai cseresznye - kérdés, hogy ez valóban így van-e? A Budapesti Nagybani Piacon jelenleg 2000-2300 forint körül mozog kilója. Ám a korai cseresznye beérésekor már volt olyan hét is, amikor 800-1000 forintos áron is hozzá lehetett jutni.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Az elmúlt évek fagyos-zordabb tavaszai megtették a hatásukat, az elmúlt két évben 8000 tonna cseresznyét szüreteltek, pedig 2018-ban a 12 ezer tonnát is meghaladta a termés. Idén pedig a szakma szerint átlagos termés várható, de voltak megyék, például Nógrád, ahol a jég verte el a termést. A magyar termelőket idén megkímélték a fagyok, de a hidegebb tavaszi időjárás megtette hatását, ebben az évben egy átlagos 10 ezer tonnás össztermésre van kilátás az országban. A legtöbben megnyugodhatnak, mert a virágzás során nem volt komoly fagy, de a négy-öt napos hideg időjárás alacsonyabb méhaktivitással járt - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így juthatunk hozzá olcsóbban a finom cseresznyéhez

Május utolsó hetében 1000 forint körüli átlagárakkal indult a korai fajták értékesítése a nagybani piacokon, a fogyasztók június első napjaiban azonban már 2000 forintot meghaladó árakkal találkozhatnak a termelői piacokon. A népszerű, sokak által kedved Szedd-magad akcióban viszont már 500-600 forintért lehet szedni a cseresznye kilóját. A kiskerttulajdonosok 1000-1200 forintért kínálják a leszedett termést. A rázott, ipari gyümölcsöt pedig elég nyomott áron, mintegy 200-300 forintért árusítják a termelők. Azt, hogy idén bőven érik a cseresznye, jól mutatja, hogy több cseresznyefa tulajdonos hirdet saját Szedd magad akciókat. A cseresznyeszezon egyébként jellemzően július első hetéig tart, és a főszezon június 7. és 20. közé tehető. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?