A franciák nem viccelnek: durván felpörgött a cseresznyebiznisz az országban

agrarszektor.hu
Az Agreste július 1-jén kiadott gyorsjelentése szerint az idei francia cseresznyetermés volumene 39,3 ezer tonna lesz, ami több mint két és félszerese a tavalyi 15,6 ezer tonnás mennyiségnek. A nagyobb termés a piacokon azonnal éreztette hatását: miatt idén átlagosan 35%-kal csökkent a cseresznye ára Franciaországban. Az idei termés 24%-kal múlja felül az előző öt év átlagát.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A teljes francia termés több mint 80%-át adó három fő termesztőkörzetben a következőképpen alakult a szezon: Languedoc-Roussillon: csak lokálisan jelentkeztek tavaszi fagyok, ezek azonban nem voltak komoly hatással a termésre, egyedül a Garonne völgyében számoltak be fagykárokról, de itt is jóval kevesebbről, mint 2021-ben. A hozamok ebben a termesztőkörzetben jóval az ötéves átlag felett lesznek. Rhône-völgye: a 2021-es mélypontot követően a termesztőkörzetben ismét teljes termésről számoltak be. A tavasszal alkalmazott fagyvédelmi eszközök hatékonyak voltak, később a perzselő hőség miatt a egyes helyeken a gyümölcsmérettel voltak problémák. Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA): az áprilisi fagyok a korai, főleg a Burlat fajtákat kapták el Vaucluse keleti részén, ezek a fajták a regionális termés egyötödét teszik ki. A középérésű és kései fajták terméshozama azonban átlag feletti, a teljes termés meghaladja az ötéves átlagot - írja a FruitVeB

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?