Lassan áramlik ki a gabona Ukrajnából: ez az egész világ élelmezésére hatással lehet

agrarszektor.hu2022. október 23. 14:31

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország szándékosan lassítja a gabonaexportot, aláásva ezzel az ENSZ és Törökország közvetítésével létrehozott megállapodást, valamint hozzájárulva a globális élelmiszerárak további növekedéséhez. Ha bebizonyosodik, hogy ez valóban így van, azt nagyon sokan nem fogják díjazni.

Az ukrán elnök korábban elmondta, hogy mostanra mintegy 150 hajó vár arra, hogy teljesíteni tudja a szerződését az ukrán búza, kukorica, napraforgóolaj és más termékek szállítására. Volodimir Zelenszkij szerint ezt a sort Oroszország mesterségesen hozta létre, szándékos késéseket okozva a hajók várakoztatásával. Mindez az ukrán élelmiszerexport lelassulását hozta magával, így háromillió tonna mezőgazdasági terménnyel kevesebb jutott el a világpiacra - olvasható a Világgazdaság oldalán.

Az ukrán elnök szerint Oroszország az idei év első felére jellemző élelmiszerválságot kíván okozni ezzel a magatartással. A megállapodást felügyelő ENSZ-szervezet szóvivője, Ismini Palla megerősítette, hogy mintegy 150 hajó vár arra, hogy tovább tudjon haladni, és a késések valóban zavarhatják az áruk áramlását. Azt ugyanakkor nem kommentálta, hogy mi az oka a várakozásoknak.

A júliusban megkötött egyezményt a következő hónapban kell újratárgyalni, miközben Vlagyimir Putyin már tett célzásokat arra, hogy nem biztos, hogy azt meghosszabbítaná. A megállapodás értelmében az ukrán kikötőkbe érkező hajókat ukrán pilóták navigálják keresztül az aknamezőkön, majd az orosz flotta hajói szabad utat engednek számukra Törökországig, ahol a résztvevő felek embereit magukban foglaló csapatok vizsgálják azokat meg, mielőtt útnak indulnának végső céljuk felé. Visszafelé a hajókat megvizsgálják, fegyverszállítmányok után is kutatva - írta a The New York Times.

Az ENSZ az egyezséget sikerként könyvelte el, a szervezet főtitkára António Guterres szerint a szállítmányok segítettek lejjebb tornázni a globális élelmiszerárakat és megelőzni a globális éhínséget. Október 19-ig mintegy 8,8 millió tonna gabonát exportáltak az alku eredményeként, amelynek közel 20%-a fejlődő országokba távozott. Ugyanakkor ez 1,3 millió tonnával kevesebb a 2021-es értéknél egy csütörtökön közzétett ENSZ-jelentés szerint.

Mindez arra is rámutat, hogy a megállapodást követően az élelmiszerek világpiaci ára esésnek indult, ám az utóbbi napokban ez visszájára fordult az alku jövőjével kapcsolatos bizonytalanság miatt. Oroszország a november végén véget érő egyezség meghosszabbításáért cserébe azt várja a nyugati országoktól, hogy segítsék az orosz élelmiszerek és műtrágyák világpiacra jutását. Az ENSZ egyik javaslata szerint az ukrán kikötőkből is mehetne a műtrágya kivitele. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok és az Európai Unió már korábban biztosította az orosz élelmiszer és műtrágya kereskedelmében részt vevő cégek, illetve bankok mentességét a szankciók alól.

Címkék:
ukrajna, élelmiszer, műtrágya, oroszország, ensz, élelmiszerválság, gabonaexport, kikötő, élelmezésbiztonság, orosz-ukrán-háború, gabonaszállítmány, gabonaszállító, teherszállítás,