Ennek már itt volt az ideje: váratlan hírek érkeztek a Balatonról

agrarszektor.hu2022. december 18. 15:33

December 4-e óta folyamatosan emelkedik a Balaton átlagvízszintje. Már 78 centiméternél tart a tó, de tavasz végéig 110-120-at kellene elérnie.

Kisebb megtorpanásokkal, de december 4-e óta egyre több víz van a Balatonban. A hónap elejei esők még nem duzzasztották a tavat, mivel először a talajnak kellett átnedvesednie és az, a nyári nagy szárazság után, hetekbe tellett - olvasható az Infostart oldalán. Az Országos Meteorológiai Szolgálat december 9-én írta azt, hogy

az eddigi vízmennyiség a talaj feltöltésére fordítódott, azonban mostantól már a vízgyűjtőről történő befolyás is számottevő lehet. Mindez felgyorsíthatja a szokatlanul alacsony vízállás emelkedését.

Az adatok szerint november 18-án még csak 69 centis volt a vízszint, majd hosszú stagnálás után december 4-én 72 centit mértek. Innentől indul meg az egyértelmű emelkedés. December 14-én már 78 centit mértek. A szakemberek szerint a Balaton optimális vízszintje a tavasz végén 110-120 centi körül kell, hogy legyen. Szintén az elmúlt napok fejleménye, hogy elkezdett hártyásodni a tó felülete. A jegesedésről a vízügy a honlapján azt írta, hogy a Balaton általában minden évben befagy, az átlagos jégvastagság 20-25 cm, de előfordult már 70 cm-es jégvastagság is, még 1928-29 telén.

Címkék:
balaton, vízügy, növekedés, vízszint, országos-meteorológiai-szolgálat, talajnedvesség, vízmennyiség,