Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.24. péntek

agrarszektor.hu2023. március 24. 07:45

Döntően fátyolfelhős idő lesz, majd délutántól főként az ország északi felében megvastagszik a felhőzet - derül ki az Agrárszektor pénteki (2023.03.24.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2023.03.24.) napon.

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2023.03.24.) napon.

2023.03.24. péntek: Döntően fátyolfelhős idő lesz, majd délutántól főként az ország északi felében megvastagszik a felhőzet. Napközben csapadék nem várható, estefelé az Észak-Dunántúlon és az északi határ mentén fordulhat elő kisebb eső, zápor. A déli, délnyugati, délutántól a Kisalföldön már az északnyugati szél élénk, a Dunántúlon sokfelé erős lesz.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 25 fok között alakul.
Késő estére 10 és 15 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Habár fronthatással továbbra sem kell számolni, de még mindig melegebb légtömegek érkeznek a magasban, így főként melegfronti panaszok valószínűek. A legáltalánosabb panaszok: migrén, fejfájás, teljesítőképesség-csökkenés lehetnek.

A következő napon várható időjárás

2023.03.25 szombat: Erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd délutántól nyugat felől egyre többfelé felszakadozik, csökken a felhőzet. Többfelé várható eső, zápor, néhol zivatar is kialakulhat. A nap második felében a csapadék súlypontja kelet felé helyeződik át. A nyugatias szelet többfelé erős lökések kísérik. Délután 13, 18 fokot mérhetünk.

Friss híreink:

Súlyos jóslat érkezett a szakértőktől: kiderült, mi vár a magyar gazdákra 2023-ban

Ha a termelők részéről kialakul egy olyan gyakorlat, hogy nem veszik meg előre a termeléshez szükséges nitrogén-műtrágyát, annak később a teljes inputanyag-ágazatra komoly hatása lehet - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. Bár most még van elegendő műtrágya a következő szezonra, a megtorpanó kereslet a forgalmazás, ezzel együtt pedig az előállítás visszaesését is okozhatja. A szakemberek megvitatták, mi várható az európai zöld megállapodás, a Green Deal kapcsán, milyen lehetőségek rejlenek az új Közös Agrárpolitika agroökológiai programjában, valamint azt is, hogy milyen innovációk várhatók  a műtrágyák- és az inputanyagok terén.

Óriási változás jön a magyar földeken: ezt lassan minden gazdának meg kell lépnie

A magyar mezőgazdaságra jellemző a túlgépesítettség, ám az ágazat szereplői jellemzően nem használják ki a meglevő eszközök minden előnyét - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. Bár Magyarország a technológiák elérhetőségét illetően az Európai Unió élmezőnyében szokott szerepelni, ezek felhasználása tekintetében még bőven van hova fejlődni. A szakemberek emellett beszéltek a drónok növényvédelmi és monitoring célú felhasználásának aktualitásairól, a precíziós technológiák térnyeréséről és arról, hogy hogyan lehetne felgyorsítani a digitális átállást Magyarországon.

Kemény időszak vár a magyar állattartókra: nincs mese, erre fel kell készülni

Bárki bármit mondjon, a magyar állattartókat és a takarmányágazatot ténylegesen megmentette a tavaly ősszel és télen az országba beérkező ukrán gabona - hangzott el a Portfolio Agrárium 2023 konferencián. A szakemberek emellett beszéltek arról is, hogy az európai sertéshús egyre kevésbé tud kijutni a távol-keleti exportpiacokra, a tavalyi évben megtapasztalt történelmi jellegű aszály pedig komoly kihívás elé állította az állattenyésztőket. A beszélgetésen emellett szó esett az állategészségügyi aktualitásokról is, valamint arról, hogy milyen folyamatokra lehet számítani a jövőben az állattartás és a takarmányozás területén.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Atyaég, milyen lakásokat vesz a dúsgazdag pesti elit: ezeknek semmi sem elég drága?

Lassuló ütemben, de továbbra is emelkedik az új építésű lakások átlagára Budapesten, átlagosan jelenleg közel 1,5 millióval kalkulálhatnak a fővárosi lakásvásárlók. Az árszínvonal lendülete ugyanakkor nem egységes, Budán és Pesten is akadnak területek, ahol tovább emelkedik az új építésű lakóingatlanok árszínvonala, és olyanok is, ahol megtört a trend, és már csökkenést is láthatunk. Ugyanakkor továbbra is őrület van, hiszen meglepően széles a dúsgazdagoknak szánt felhozatal, ráadásul bővülni látszik a sokszáz milliós otthonok kínálata. A Pénzcentrum a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb adatait elemezte.

Megúszós húsvéti receptek: fillérekből is kijöhet az ötcsillagos ünnepi harapnivaló

A karácsonyi időszak után a húsvéti ünnepkör jelenti még a modernkori magyar családok számára is az év egyik legnagyobb eseményét. Húsvétkor nem csak a keresztény egyház jeles alkalmát, Jézus Krisztus feltámadását ünnepeljük – remek alkalmat teremt a hosszú hétvége a családi kapcsolatok felelevenítésére, a családi körben történő időtöltésre – azonban, ahol vendéget várnak, ott bizony valamilyen harapnivalóval is készülni kell, ráadásul nem is mindegy, hogy milyen alapanyagokat használunk, hiszen húsvétkor mindennél jobban számít az asztalra kerülő ételek jelentése.

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,