Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2023.03.27. hétfő

agrarszektor.hu2023. március 27. 07:45

Országszerte borult lesz az ég, majd a déli óráktól nyugat felől lassanként felszakadozik, csökken a felhőzet - derül ki az Agrárszektor hétfői (2023.03.27.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, hétfői (2023.03.27.) napon.

Hétfő reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, hétfői (2023.03.27.) napon.

2023.03.27. hétfő: Országszerte borult lesz az ég, majd a déli óráktól nyugat felől lassanként felszakadozik, csökken a felhőzet. Az összefüggő csapadékzóna egyre inkább északkeletre, keletre húzódik. Az ország nagy részén jelentős mennyiségű csapadék várható. A felhőzetcsökkenést követően a Dunántúlon gomolyfelhők képződhetnek, amelyekből zápor is kialakulhat. Napközben helyenként az ég is megdörrenhet. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, nagy területen viharossá fokozódik.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +5 fok közé hűl le a levegő.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket terheli meg különösképpen. Legáltalánosabb panaszként fejfájás, migrén jelentkezhet.
Az idegrendszer ingerlékenysége gyakran csökken ilyen időjárási helyzetekben, ezért a reflexidő megnyúlhat, a cselekvési reakció késhet, emiatt a közlekedésben résztvevőktől fokozott figyelem szükséges.
Tartós álmosságérzés jelentkezhet.
A szervezet görcskészsége hidegfront érkezésekor erősödik, emiatt az epe-, vese-, gyomor- és bélgörcsök száma a frontbetegeknél emelkedhet. Ugyancsak a görcskészséggel függ össze, hogy egyes esetekben a szülések korábban indulnak meg.
A fokozottabb véralvadási hajlam miatt nagyobb az esélye trombózisnak.

A következő napon várható időjárás

2023.03.28 kedd: Felhőátvonulások várhatók, általában többórás napsütéssel. Szórványosan előfordulhat zápor, havas eső zápor, hózápor, helyenként az ég is megdörrenhet. Az északnyugati szelet sokfelé kísérik erős, időnként viharos széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 10 fok között valószínű.

Friss híreink:

Óriási lemaradásban rengeteg magyar termelő: nincs mese, ezt meg kell lépniük

Új helyzet állt elő az utóbbi időszak jelentős költségnövekedései és áremelései után az élelmiszeriparban, mivel egyelőre bizonytalan, hogy a látványos változások miként hatnak a fogyasztásra és a kereskedelmi folyamatokra, illetve ennek következtében hogyan alakulhatnak a hazai vállalatok jövedelmezőségi és versenyképességi kilátásai. A Kecskeméten megrendezett Portfolio Agrárszektor 2023 konferencián a szakértők vázolták, hogy milyenek lehetnek a meghatározó iparágak idei piaci kilátásai, illetve, hogy milyen új élelmiszeripari fejlesztési és támogatási lehetőségek nyílhatnak a versenyképesség és a jövedelmezőség növelésére. Egy azonban biztos: elkerülhetetlen a változás az élelmiszeriparban, és komoly akadályokkal néznek szembe az ágazat szereplői.

Így károsítanak meg rengeteg magyart: csúnyán ráfizethetsz, ha nem figyelsz

A legtöbb mezőgazdasággal foglalkozó szakember számára ismert fogalom a mezőgazdasági vadkár. De bármennyire is hihetetlen, nemcsak nekik, hanem az erdőgazdálkodóknak is egyaránt meg kell küzdenie ezzel a problémával. Hiába a tervszerű vadgazdálkodás, a vadállománybecslési jelentések és a különféle tervek készítése, illetve a megelőzésre tett erőfeszítések, a kár mindezek ellenére is jelentős. Ennek oka végtelenül egyszerű, a vad állománysűrűsége bizonyos vadfajok tekintetében növekvő tendenciát mutat, míg az életterük folyamatosan csökken. Hiszen - bizonyos szinten érthető okokból - a gazdálkodók bekerítik a növénykultúrákat, így magától értetődő, hogy onnan a vad kiszorul. Károsítását pedig az erdőben, vagy más nem védett területeken végzi.

Egyre több gazda lépi ezt meg Magyarországon: tudhatnak valamit?

Változik a világ, vele együtt változik a mezőgazdaság is. Ma már nem igazán beszélhetünk a sztereotípiákból megszokott gumicsizmás, vasvillás, szalmakalapos gazdákról. Az agrárium szereplőinek komoly szaktudással kell rendelkezniük és kétségtelenül az egyik leginnovatívabb ágazat lett. Ma már egyre kevésbé csodálkozunk, ha például drónokat látunk repkedni a földek felett vagy épp egy önjáró traktorral találkozunk. Az Agrárszektort most annak járt utána, hogy pontosan milyen szerepet tölthet be a digitalizáció a mezőgazdaságban, valamint, hogy kik jelenleg a fő „zászlóvivők” a szektorban a téma kapcsán.

A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:

Ezekkel a szakmákkal lehet most nagyot szakítani: egy tanfolyam is elég a milliós fizetéshez

Az elmúlt években rekordmennyiségű sokkhatás érte a magyar gazdaságot és a munkaerőpiacot. Először a covid, majd az Ukrajnában zajló háború és az ebből kibontakozó energiaválság hozott drámai változásokat. Az új kihívások azonban számos, eddig ismeretlen szakmai lehetőséget rejtenek magukban, csak képezni kell magunkat. A Dekra Akademie értékesítési igazgatója szerint a felnőttképzés reformját követően számos versenyképes hiányszakma közül válogathatnak a munkavállalók. Tornyi Lajos arról is beszélt, hogy a munkaerőhiány miatt egyre több vállalatnak lesz szüksége a külföldi munkarő-kölcsönzésre.

Fürdőfelújítás 2023-ban? Erre költhetjük a legtöbb pénzüket idén

Sokan vannak, akik idén nagy fába vágják a fejszéjüket és fürdőszobafelújításba kezdenek. Amellett, hogy sokszor várólistára kerülünk a szakik naptárában, azzal is szembe kell néznünk, hogy az árak egyre inkább az egekbe szöktek az elmúlt hónapokban, így talán a nulladik lépés a tervezés, matekozás, hogy történjen a kivitelezés. Ennek mentén most cikkünkben annak jártunk utána, mi történt az ágazatban, mire számíthatunk idén, várhatók-e akciók, vagy sem. 

Címkék:
agrárium, időjárás, agrárszektor, előrejelzés, meteorológia, omsz, agrometeorológia, idő, közlekedésmeteorológia, orvosmeteorológia,