2023. május 31. szerda Angéla, Petronella

Egyre több gazda lépi ezt meg Magyarországon: tudhatnak valamit?

Veres Virág Cintia
Változik a világ, vele együtt változik a mezőgazdaság is. Ma már nem igazán beszélhetünk a sztereotípiákból megszokott gumicsizmás, vasvillás, szalmakalapos gazdákról. Az agrárium szereplőinek komoly szaktudással kell rendelkezniük és kétségtelenül az egyik leginnovatívabb ágazat lett. Ma már egyre kevésbé csodálkozunk, ha például drónokat látunk repkedni a földek felett vagy épp egy önjáró traktorral találkozunk. Az Agrárszektort most annak járt utána, hogy pontosan milyen szerepet tölthet be a digitalizáció a mezőgazdaságban, valamint, hogy kik jelenleg a fő „zászlóvivők” a szektorban a téma kapcsán.

A modern mezőgazdaságnak szüksége van arra, hogy a döntéseket ne csak tapasztalati úton szerzett, megérzésekre alapozott módon hozzuk, hanem azokat adatokra alapozzuk. A digitalizáció abban segít, hogy a döntések megalapozottak és visszakövethetőek legyenek, azaz rendelkezzünk arról adatokkal, hogy mikor mit és miért csináltunk úgy, ahogy történt, hogy az esetleges hibákat ki tudjuk küszöbölni, ezzel is növelve a hatékonyságot

- vélekedett Dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési-tudományok Intézetének agrárdigitalizációs szakembere.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is kisebbségben ezek a gazdaságok

Az tehát már nem újdonság a mezőgazdaságon belül, hogy a digitalizációra szükség van, és egyre több gazdaság nyitott erre a kérdésre - de még mindig nem elegen. A szakember kérdésünkre kifejtette, hogy a szántóföldi növénytermesztés, a kertészeti kultúrák termesztése és az állattenyésztés terén is vannak kiemelkedő vállalatok, amelyeknél a mai ismert csúcstechnológia van jelen. Ugyanakkor a digitalizáció szükségességét nem is ágazatokban érdemes meghatározni, hanem fejlettségi szintben. Látni jó példákat egyes kiemelkedő szereplőknél, de a létszámot tekintve ezek a gazdaságok még mindig kisebbségben vannak. 

Nem szabad általánosítani

A fenti mondatnak ellentmondva általánosságban elmondható, (talán nem meglepő módon) a fiatalabb generáció nyitottabb az újításokra, de ismét fontos kiemelni, hogy nem szabad megrekedni az általánosításnál, hiszen komoly élettapasztalattal rendelkező gazdálkodók is találhatók abban az elit csapatban, akik zászlóvivőkként jelennek meg a digitalizálódó agrárium megvalósítói között. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár általánosan az agrárszakma nem tűnik túl vonzónak, mégis sok olyan fiatallal találkozunk, akik szeretik a modern mezőgazdaságot, és nem csak a kihívásokat látják a mezőgazdaságban, hanem a megoldásokat is. Látják a perspektívát abban, amit csinálnak. Sajnos mostanában az agrárium nem tartozik a divatszakmák közé, de a digitalizáció itt is megváltoztathatja az érdeklődést, hiszen látjuk, hogy mekkora hiány van azokból a szakemberekből, akik nemcsak az agráriumot, de az informatikát és modern gépészetet is ismerik. Nagy szükség volna az olyan fiatalokra, akik meglátják a lehetőséget egyrészt a mezőgazdaságban, másrészt a mezőgazdaságot kiszolgáló szektorokban. 

Nagy lendületet adtak a pályázatok

A szakember lapunknak kifejtette, hogy a mezőgazdaság digitalizációját elősegítő korábbi pályázat nagy lendületet adott annak, hogy a gépesítés és az informatikai fejlesztések terén is előrébb léphessenek a gazdálkodók. A sikerek elérése itt nem volt kérdés, hiszen egy technológiai fejlesztés mindenképp hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgazdaság digitalizációja előrébb mozduljon.

Várható, hogy további pályázatok is meghirdetésre kerülnek, így az agrárium fokozatosan fejlődni fog, és meg tudja termelni azokat az egészséges élelmiszereket, amelyekre a fogyasztóknak igénye van

- húzta alá Dr. Milics Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?