Egyre több gazda lépi ezt meg Magyarországon: tudhatnak valamit?

Egyre több gazda lépi ezt meg Magyarországon: tudhatnak valamit?

Változik a világ, vele együtt változik a mezőgazdaság is. Ma már nem igazán beszélhetünk a sztereotípiákból megszokott gumicsizmás, vasvillás, szalmakalapos gazdákról. Az agrárium szereplőinek komoly szaktudással kell rendelkezniük és kétségtelenül az egyik leginnovatívabb ágazat lett. Ma már egyre kevésbé csodálkozunk, ha például drónokat látunk repkedni a földek felett vagy épp egy önjáró traktorral találkozunk. Az Agrárszektort most annak járt utána, hogy pontosan milyen szerepet tölthet be a digitalizáció a mezőgazdaságban, valamint, hogy kik jelenleg a fő „zászlóvivők” a szektorban a téma kapcsán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A modern mezőgazdaságnak szüksége van arra, hogy a döntéseket ne csak tapasztalati úton szerzett, megérzésekre alapozott módon hozzuk, hanem azokat adatokra alapozzuk. A digitalizáció abban segít, hogy a döntések megalapozottak és visszakövethetőek legyenek, azaz rendelkezzünk arról adatokkal, hogy mikor mit és miért csináltunk úgy, ahogy történt, hogy az esetleges hibákat ki tudjuk küszöbölni, ezzel is növelve a hatékonyságot

- vélekedett Dr. Milics Gábor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési-tudományok Intézetének agrárdigitalizációs szakembere.

EZ IS ÉRDEKELHET

Továbbra is kisebbségben ezek a gazdaságok

Az tehát már nem újdonság a mezőgazdaságon belül, hogy a digitalizációra szükség van, és egyre több gazdaság nyitott erre a kérdésre - de még mindig nem elegen. A szakember kérdésünkre kifejtette, hogy a szántóföldi növénytermesztés, a kertészeti kultúrák termesztése és az állattenyésztés terén is vannak kiemelkedő vállalatok, amelyeknél a mai ismert csúcstechnológia van jelen. Ugyanakkor a digitalizáció szükségességét nem is ágazatokban érdemes meghatározni, hanem fejlettségi szintben. Látni jó példákat egyes kiemelkedő szereplőknél, de a létszámot tekintve ezek a gazdaságok még mindig kisebbségben vannak. 

Nem szabad általánosítani

A fenti mondatnak ellentmondva általánosságban elmondható, (talán nem meglepő módon) a fiatalabb generáció nyitottabb az újításokra, de ismét fontos kiemelni, hogy nem szabad megrekedni az általánosításnál, hiszen komoly élettapasztalattal rendelkező gazdálkodók is találhatók abban az elit csapatban, akik zászlóvivőkként jelennek meg a digitalizálódó agrárium megvalósítói között. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár általánosan az agrárszakma nem tűnik túl vonzónak, mégis sok olyan fiatallal találkozunk, akik szeretik a modern mezőgazdaságot, és nem csak a kihívásokat látják a mezőgazdaságban, hanem a megoldásokat is. Látják a perspektívát abban, amit csinálnak. Sajnos mostanában az agrárium nem tartozik a divatszakmák közé, de a digitalizáció itt is megváltoztathatja az érdeklődést, hiszen látjuk, hogy mekkora hiány van azokból a szakemberekből, akik nemcsak az agráriumot, de az informatikát és modern gépészetet is ismerik. Nagy szükség volna az olyan fiatalokra, akik meglátják a lehetőséget egyrészt a mezőgazdaságban, másrészt a mezőgazdaságot kiszolgáló szektorokban. 

Nagy lendületet adtak a pályázatok

A szakember lapunknak kifejtette, hogy a mezőgazdaság digitalizációját elősegítő korábbi pályázat nagy lendületet adott annak, hogy a gépesítés és az informatikai fejlesztések terén is előrébb léphessenek a gazdálkodók. A sikerek elérése itt nem volt kérdés, hiszen egy technológiai fejlesztés mindenképp hozzájárult ahhoz, hogy a mezőgazdaság digitalizációja előrébb mozduljon.

Várható, hogy további pályázatok is meghirdetésre kerülnek, így az agrárium fokozatosan fejlődni fog, és meg tudja termelni azokat az egészséges élelmiszereket, amelyekre a fogyasztóknak igénye van

- húzta alá Dr. Milics Gábor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?