Nőszirom

A nőszirom az egyik legkönnyebben nevelhető, viszonylag igénytelen dísznövény. A Föld minden táján megtalálható, hazánkban néhány vadon élő fajtája is ismert.

A recés alsó szirmai miatt szakállas fajtáknak nevezett nőszirmok, másnévek íriszek a legszínesebbek, melyeknek hegyes lándzsa alakú levelei, recés szirmai nyújtanak különös látványt, és szinte van közöttük minden színárnyalat az egészen sötéttől a csillogó fehérig. Odafigyeléssel, megfelelő gondozás mellett egyes íriszek képesek akár nyolc héten keresztül is teljes szépségükben pompázni.

A nőszirom termesztése és ápolása

Hazánkban az éghajlati tényezők lehetővé teszik a szakállas nőszirom termesztését. Általában a késő tavaszi fagyok sem károsítják és elviseli a növény a keményebb teleket is. Ha tehetjük, olyan helyet válasszunk számára, ahol közvetlenül éri a napfény, mivel árnyékban kisebbek, szabálytalanabbak lesznek a virágok. Bőséges virágzást akkor várhatunk, ha jól készítjük el számára a talajt, mely legyen laza és jó vízáteresztő képességű. A nőszirom trágyázása ugyanúgy történik, mint más egyéb növényeknél, a tápanyag utánpótlást virágzáskor sűrűbben, egyéb esetben ritkábban végezzük el.

A nősziromnak különösebb igényei nincsenek, gondozása egyszerű. Öntözést csak nagyon száraz nyarakon és ültetés után szükséges, mivel gyökerei mélyre hatolnak nem szárad ki könnyen. Ha megfelelő a nőszirom tápanyag utánpótlása, akár másodszor is képes virágot  hozni. Átültetést nem kell sűrűn végezni, elég, ha négy-öt évenként ültetjük át. Július-augusztusban amikor már a szárak teljesen elszáradtak szedjük ki a földből és ültessük újra. A nőszirom konténerben is termeszthető merev műanyag edényekben. Költségesebb, mint a szabadföldi termesztés és nagyobb technológiai figyelmet kíván.

A nőszirom betegségei és kártevői

Az írisz ellenállóképes és gond nélkül nevelhető növény, ha száraz és napos helyre telepítették. Betegsége csak rossz kezelés miatt alakulhat ki. Ha a rizóma megsérül (pl. kártevőtől vagy sikertelen ásóvágástól) vagy trágya éri megrothadhat. Ezt többnyire a lomb mutatja, mert sárgává válik. Akkor is bekövetkezhet ez a károsodás, ha túl sokáig nem ültették el és rossz helyen tárolják. A foltos lomb gyakori jelenség az íriszeknél. Legtöbbször a nedvességre vezethető vissza (sok eső, sok víz). A levélfoltosodás többnyire nem károsítja a virágokat, a virágzást. Először kis sárga foltok jelennek meg a levélcsúcson, majd tovább terjeszkednek az egész levélen, de végül akár el is pusztulhat az egész lomb és a rizóma is elrothadhat. Megelőzésül, ha szükséges a növényt gombaölő szerrel kezeljük. A több évig háborítatlan kertben cserebogárpajorok is megtámadhatják az írisz rizómáját. Ez ellen a növény átültetésével, a kártevő eltávolításával, vagy szélsőséges esetben talajfertőtlenítéssel védekezhetünk. A korai, kistermetű íriszek virágait látványosan megrághatják a bundásbogarak. Ellenük az összeszedésen kívül rovarcsalogató csapdával is védekezhetünk.

A nőszirom egyik kártevője a Rhadinoceraea reitteri - nőszirom levéldarázs. Május, júniusban a nőszirom leveleken rágásnyomok jelennek meg, és apró, fehér testű és fekete vagy sötét fejű kukac nagy étvággyal rágcsálja a levélszéleket. Ezt megelőzően, ha figyelmesen nézelődtünk áprilisban az íriszek körül, feltűnhetett, egy fekete légy formájú rovar. Ő a nőszirom levéldarázs, a nőszirom levelére rakja a petéit, és a kikelő lárvák júniusig - a bábozódásig nagy étvággyal tarolják le a a nőszirom leveleket. Júniusban bebábozódnak a talajba húzódnak és ott vészelik át a telet, hogy következő év tavaszán az új nemzedék szaporodjon és sokasodjon. Egyik megoldás, hogy kézzel megpróbáljuk összeszedni őket, vagy olajos permettel kezeljük a növényeinket, esetleg kontakt hatású rovarölővel lepermetezzük. A nőszirom másik kártevője az írisz légy: felszívódó rovarölő szerrel védekezhetünk ellene, érdemes tapadásfokozót is keverni hozzá. Márciustól virágzásig 2-3 permetezés is szükséges lehet, ha az íriszlégy állomány felszaporodott a kertünkben.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon