Lesz itt minden: hó, eső és ónos eső is jöhet hétfőn

agrarszektor.hu2023. november 26. 17:51

Változatos állagú csapadék érkezik Magyarországra vasárnap este és hétfőn. A Dunántúlon és északkeleten előfordulhat hó, máshol inkább eső valószínű. A közlekedőknek ónos esőre is fel kell készülniük.

Délkelet-Európa felett markáns ciklon örvénylik. Felhőzete sokfelé beborítja az eget és sok helyről jelentenek csapadékot: eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul. Az Ibériai-félszigettől Franciaországon és a Benelux-államokon át a Skandináv-félsziget térségéig magasnyomású légköri képződmény húzódik. Ennek hatására az említett területeken kevesebb a felhő, általában több órára kisüt a nap és csupán néhol fordul elő csapadék. A hajnali órákra ugyanakkor nagyobb területen képződik köd, helyenként zúzmarával.

Jöhet az ónos eső

Idehaza vasárnap felhőátvonulások várhatók, helyenként előfordul hózápor. Éjszaka elsősorban a Dunántúlon számíthatunk hószállingózásra, néhol havas esőre, ónos esőre. Hétfő délelőtt vékonyabb, szakadozott felhőzet lehet felettünk, délutántól vastagszik a felhőtakaró. Napközben helyenként, késő délutántól szórványosan várható csapadék.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -8 és 0 fok között alakul, de a szélvédett fagyzugokban hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +8 fok között várható, északkeleten mérhetik az alacsonyabb, délnyugaton a magasabb értékeket.

Címkék:
időjárás, időjárásváltozás, meteorológia, agrometeorológia, országos-meteorológiai-szolgálat, agrár időjárás,