agrarszektor.hu • 2025. május 18. 07:45
Változóan, időszakosan erősen felhős időre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos periódusokkal - derül ki az Agrárszektor vasárnapi (2025.05.18.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, vasárnapi (2025.05.18.) napon.
Vasárnap reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, vasárnapi (2025.05.18.) napon.
2025.05.18. vasárnap: Változóan, időszakosan erősen felhős időre számíthatunk hosszabb-rövidebb napos periódusokkal. Többfelé várható zápor, zivatar, melyekhez lokálisan nagyobb mennyiségű csapadék is társulhat. Napközben a nagy területen megélénkülő északnyugati, nyugati szelet olykor erős lökések kísérik, továbbá zivatarok mentén viharos széllökések is előfordulhatnak.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 9 és 15 fok közé csökken a hőmérséklet.
Orvosmeteorológiai tájékoztató: Fronthatás nem terheli szervezetünket.
A következő napon várható időjárás
2025.05.19 hétfő: A felhőátvonulásokból főként az ország északkeleti felén többfelé kialakulhat zápor, esetleg zivatar, de emellett több-kevesebb napsütés is valószínű. Délnyugaton kevesebb lehet a felhő, sokat süthet a nap, és csapadéknak is kisebb az esélye. Az északnyugati, nyugati szelet továbbra is nagy területen erős, olykor viharos széllökések kísérik. Délutánra általában 16, 21 fok közé melegszik fel a levegő, de a naposabb délnyugati tájakon ennél pár fokkal melegebb, míg a csapadékosabb északkeleti tájakon hűvösebb lehet az idő.
Friss híreink:
Csodanövény nő a magyar kertekben: a legtöbben nem is tudják, hogy ehető
Hazánkban nem igazán elterjedt, de talán az articsóka az egyetlen zöldségnövény, melyet virága miatt termesztenek, hiszen virágzatának vaskos fészekpikkelyei ehetőek, ízletesek. Ám rengeteg másik zöldség-, és dísznövény található a kertekben, amelyeket bár más célból termesztünk, de a virágaik is ehetőek.
Nagy a baj Magyarországon is: itt az igazság, amiről mindenkinek tudnia kell
A világon több, mint egymillió embert lehetett volna megmenteni húsz év alatt a városok zöld felületének növelésével. A városi környezet, ahol az emberiség egyre nagyobb része él, különösen sérülékeny a klímaváltozás miatti forróságokkal szemben. A magyarok nagyrésze mára szintén városokban él, és a jelenség a magyar lakosságot is egyre jobban érinti. A zöldítés Európában kifejezetten fontos lenne, a kontinens városaiban majdnem 400 ezer halálozást kerülhettünk volna el zöldebb urbánus környezettel. Idehaza a probléma azért is szó szerint égető, mert az ország gyorsabban melegszik, mint a világ átlaga, és a forró napok száma évről évre nőni fog, ami már évek óta komoly egészségügyi terhet jelent a városi lakosságnak.
Dübörög a rovarfehérje-őrület: indulnak a lárvagyárak
A rovarfehérje gyártásának megvannak a maga döccenői, és nem minden új cég képes gazdaságosan terméket dobni a piacra. Egy spanyol cég az ország egyik fontos mezőgazdasági melléktermékét kezdte el lárvatápként használni, és úgy néz ki, a formula bevált. A fekete katonalégy egyébként a világon mindenhol ígéretes fehérjeforrás, és a körforgásos gazdálkodásnak is fontos állat lehet, mivel rengeteg hulladékot és mellékterméket képes visszaforgatni a termelésbe és állateledelt valamint trágyát előállítani. Idehaza is belevágtak már a tenyésztésébe, tavaly a régió legnagyobb rovarfehérje-gyárát adták át Budapest környékén.
A Pénzcentrumról és a HelloVidékről ajánljuk:
Fajsúlyos változás érik a Balatonnál: rengeteg turistát, büfést, étteremtulajdonost is érint
Új szintre emelnék a balatoni gasztronómiát, miközben megoldanák a szezonalitás és az állandóan visszatérő munkaerőhiány kérdését. A közelmúltban létrehozott Balatoni Kulináris Műhely jól illeszkedik a magyar szakképzés megújításának programjához, ami egy teljesen új képzési formát is jelent, de országos modellt is képvisel. Megálmodói neves helyi szakemberek, akik azt szeretnék, ha a diákok magas szintű oktatást kapnának a Balatonnál, itthon tanulnának, dolgoznának, és találnának jövőképet maguknak.