agrarszektor.hu • 2025. június 23. 15:27
A hazai görögdinnye szezonja két-három héten belül kezdődik, addig az import termékek 800-850 forintos kilónkénti áron kaphatók. Szakértői tanácsok segítenek a megfelelő dinnye kiválasztásában, mivel a lékelés betiltása óta más módszerekre kell hagyatkoznunk - írta meg a beol.hu.
Jelenleg még az olasz görögdinnye uralja a piacokat és boltokat, kilónként 800-850 forintos áron. A hazai termés azonban hamarosan megérkezik, várhatóan két-három héten belül. Érdemes már most elsajátítani a dinnyeválasztás fortélyait, hogy a magyar szezon kezdetén biztosan jó minőségű gyümölcsöt vásárolhassunk. Régen a lékelés egyszerű megoldást jelentett a dinnye érettségének ellenőrzésére, de ezt a módszert mára betiltották. A békéscsabai piacon Réti Gabriella eladó osztotta meg tapasztalatait a vásárlókkal.
Bár kiképeztek a termelők, és én is ezernyi tapasztalatot szereztem, de azért nem lát bele a dinnyébe az ember, ha nincs felezve, negyedelve
- hangsúlyozta.
A darabolt dinnyénél a szín az első szempont: az élénkpiros, vörös árnyalat és a nem kásás állag jelzi a jó minőséget. Az egész dinnyéknél a csíkos fajták esetében érdemes megfigyelni a sávok közötti kontrasztot - minél jobban elüt egymástól a két árnyalat, annál érettebb a gyümölcs. A dinnye alján található sárga folt szintén árulkodó jel: ha sárgás, sötétebb színű, valószínűleg édes a dinnye.
A kopogtatás is hasznos módszer lehet. Az érett dinnye öblös, mély hangot ad, és ha ütögetés közben rezeg a kezünkben, akkor biztosan érett. Ez a technika különösen a szezon végén hasznos, amikor a túlérett, belül löttyedt dinnyéket kell kiszűrni. A dinnye frissességét a kocsánya is jelzi. A fonnyadt, száraz vagy hiányzó kocsány arra utal, hogy a dinnye már nem friss. Ha a görögdinnye alja a kocsánnyal szembeni oldalon megpuhult, kerüljük el a vásárlását.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a figyelmet a higiéniai körülmények fontosságára, különösen darabolt dinnye vásárlásakor. Csak olyan helyen vásároljunk felezett vagy negyedelt dinnyét, ahol az eladó megfelelő kézmosási lehetőséggel rendelkezik, tisztán tartja eszközeit és gondosan lefóliázza a darabolt termékeket.