agrarszektor.hu • 2025. szeptember 29. 17:29
A klímaváltozás súlyos csapást mér India teaiparára: a szélsőséges időjárási viszonyok miatt csökkenő termésmennyiség és növekvő árak alakítják át a 10 milliárd dolláros világpiacot - közölte a Telex. A változó klimatikus feltételek mellett India belföldi teafogyasztása is növekszik, ami együttesen az exportvolumen zsugorodásához vezet a világ második legnagyobb teatermelő országában.
A hőmérséklet emelkedése és a csapadék kiszámíthatatlansága már nem véletlen kilengések, hanem az új normalitás
- nyilatkozta Rupandzsali Deb Baruáh, a Tocklai Teakutató Intézet tudósa.
A változó klimatikus feltételek mellett India belföldi teafogyasztása is növekszik, ami együttesen az exportvolumen zsugorodásához vezet a világ második legnagyobb teatermelő országában. Mivel más jelentős termelő országokban, például Kenyában és Srí Lankán is stagnál a termelés, az indiai export csökkenése - amely tavaly a világpiac 12 százalékát tette ki - globális áremelkedést eredményezhet.
Az indiai teaárveréseken az árak az elmúlt három évtizedben csupán évi 4,8 százalékkal emelkedtek, jelentősen elmaradva a búza és rizs 10 százalékos növekedésétől. Az asszámi termés visszaesésével az indiai teatermelés tavaly 7,8 százalékkal csökkent, mindössze 1,3 millió tonnára, miközben a tea átlagára közel ötödével emelkedett, elérve a kilogrammonkénti 201,28 rúpiát (körülbelül 760 forintot). Az északkelet-indiai Asszám ültetvényein a munkások egyre nehezebb körülmények között dolgoznak.
Szédülök, és a szívem szaporán ver, ha nagyon nagy a hőség
- mondta Kamini Kurmi, aki a perzselő napsugarak ellen fejére erősített ernyővel védekezve gyűjti a tealeveleket.
Régen más volt. Egyre melegebb lett, így már csak 60 kilót sikerül összeszednem a korábbi napi 110 kilogramm helyett
- emlékezett vissza a négy évtizede az ágazatban dolgozó Mandzsu Kurmi.
A csökkenő hozamok további nyomást helyeznek a már amúgy is alacsony profittal és jelentős adósságállománnyal küzdő szektorra. A nehéz gazdasági helyzetben elmaradnak a szükséges beruházások, pedig az öregedő teacserjéket klímaváltozásnak ellenállóbb fajtákra kellene cserélni. Az asszámi tea második szürete hagyományosan a legértékesebb, gazdagabb aromájú leveleket adja, ám ezek különösen érzékenyek a hőhullámokra. A régió korábban enyhén meleg, magas páratartalmú klímáját egyre gyakrabban sújtják hosszú forró időszakok és intenzív esőzések.
Mritundzsáj Dzsalan, egy több mint nyolc évtizede működő asszámi teaültetvény tulajdonosa szerint a klímaváltozás nemcsak a kártevők elszaporodását segíti elő, de a termelőket öntözésre is kényszeríti, ami korábban szinte ismeretlen gyakorlat volt. A Teakutató Intézet adatai szerint az éves csapadékmennyiség 1925 és 2024 között több mint 250 milliméterrel csökkent, miközben a minimum hőmérséklet 1,2 Celsius-fokkal emelkedett. Asszám számára a monszun időszaka kulcsfontosságú, ám a nyári és téli esőzések gyakorlatilag megszűntek, a csapadékmennyiség 38 százalékkal marad el a szezonális átlagtól. Prabát Bezburá, egy vezető teaültetvényes szerint ennek következtében mind a termelési szezon, mind a betakarítási időszak néhány hónapra rövidült.