Elmaradt a fellendülés? Idén se jött be a gazdák számítása ezzel a növénnyel

Szedlák Levente2025. november 5. 06:01

2025-ben körülbelül 550 ezer tonna lehet a cukorrépatermés Magyarországon, amiből mintegy 75 ezer tonna cukrot állíthatnak elő Kaposváron. Ez azonban a hazai fogyasztásnak alig az egyharmadát teszi ki, amint arről Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke beszámolt az Agrárszektornak. A szakember azt is elmondta, hogy a cukorrépa és a cukor világpiaci árának alakulása, a kedvezőtlen időjárás és a termeléshez kötődő támogatások csökkenése komoly negatív hatással lehet a magyar gazdák termelési kedvére, így a hazai cukorgyártás egészére is.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) az őszi mezőgazdasági munkákról szóló tájékoztató jelentése alapján Magyarországon 2025. október 8-áig a cukorrépa 11,5 ezer hektáros termőterületének mintegy 8,4%-át takarították be. Mint írták, a hozam hektáronként 53,7 tonna körül alakult, amely a 2024. évi eredményhez képest 4,2%-kal mérséklődött. De hol is tartanak most a munkálatok? Mekkora lesz a termés, ebből mennyi cukrot lehet előállítani, és ez mekkora részét fedezi a magyar lakosság fogyasztásának? Milyenek a kilátások az ágazatban? Az Agrárszektor ennek járt utána.

Dorogi Árpád, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének (CTOSZ) elnöke elmondta, hogy november 4-én a cukorrépa teljes hazai, összesen 11281 hektáros termőterületének mintegy 50%-án végeztek a betakarítással, és a beérkezett tételek feldolgozása is közel 50%-nál tart. Tavaly ilyenkor lényegesen rosszabbul álltak a termelők, november közepén még csak a teljes termőterület körülbelül egyharmadánál végeztek a betakarítással. Igaz, 2024-ben még jóval nagyobb területen, csaknem 16,2 ezer hektáron foglalkoztak cukorrépával a magyar termelők. Ehhez képest az idei évre közel egyharmadával csökkent a termőterület. Tovább nehezítette a helyzetet az aszályos időjárás, a csökkenő vízkészlet a talajban és az egyre fokozódó kártevőnyomás, valamint a a Cruiser vetőmag csávázószer használata már nincs engedélyezve, ugyanakkor CTOSZ tagjai számára az idei évre még engedélyezték a Buteo Start csávázószer használatát, illetve a Safari 50 DF alkalmazását is. A szakember ugyanakkor kiemelte, hogy idén a mért cukortartalom lényegesen jobb az előző évinél. Ahogy azt korábban megírtuk, 2024-ben ez 14,2%-os volt, míg idén 16,7%-osnak mondják a szakértők.

Messze vagyunk az önellátástól

Dorogi Árpád azt is közölte, hogy a répa termésátlaga hektáronként 50-52 tonna között várható, ami ami összességében körülbelül 550 ezer tonnás össztermést jelenthet. Ez a fentebb említett cukortartalommal számolva 75 ezer tonna cukor előállítását teszi lehetővé. A CTOSZ elnöke rámutatott, az elmúlt időszakban jelentős visszaesés volt megfigyelhető a magyarok cukorfogyasztásában: a lakosság korábban 280 ezer tonnás fogyasztása körülbelül 260 ezer tonnára mérséklődött, amelynek azonban továbbra is csak mintegy 30%-át tudja fedezni a kaposvári gyárban magyar cukorrépából előállított cukor. 

A cukor behozatala idén elérheti a 200 ezer tonnát. Az import cukor Lengyelországból és Ukrajnából származik

- közölte Dorogi Árpád. 

Egyre bizonytalanabbá válik a termesztés

A CTOSZ elnöke elmondta, hogy ebben az évben a cukorrépa feldolgozása karácsonyig befejeződhet, az alacsonyabb termőterület és a kisebb termésátlag miatt. Az aszályos időjárás kedvezőtlenül érintette a cukorrépa termését és a cukor piaci ára is alacsony, amelyből a répa ára képződik, így a termelők a termeléssel nem fognak tudni nyereséget realizálni. Ezen segít valamelyest a cukorrépához kapcsolódó termelési támogatás, amelyek során a termelők hektáronként 700 euróra, átszámolva 272 ezer forintra számíthatnak. Erre pedig szükség is van, mivel támogatás a nélkül a cukorrépa termesztése masszívan veszteséges lenne: hektáronként több mint 177 ezer forintos mínuszban lennének a gazdák.

A szakember rámutatott, hogy ezek a tényezők jelentős hatással lehetnek a magyar gazdák termelési kedvére. Mint mondta, a következő év elején, január-február magasságában már látszani fog, mekkora területen kívánnak ezzel a növénnyel foglalkozni a termelők. Ha azonban ez tovább csökken, elérheti azt a pontot, ahol már nem éri meg fenntartani a kaposvári gyárat. Ez azonban nemcsak a cukorrépa feldolgozása szempontjából fontos, hanem jelentős biogáz-előállítás is zajlik itt, ami így szintén veszélybe kerülhet - tette hozzá Dorogi Árpád.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
cukorrépa, támogatás, cukor, aszály, terméshozam, import, cukoripar, cukorgyártás, cukorgyár, termelők, termőterület, fogyasztási-szokás, cukorrépa-feldolgozás, cukorrépa-termelő, cukor-ára, cukorgyár magyarország, cukorrépa termésátlag, cukorrépa termesztése,