Csak ezek a halak kaphatnak Kiváló Minőségű Élelmiszer védjegyet: mutatjuk, melyek

agrarszektor.hu2023. január 8. 11:01

Újabb élelmiszer előtt nyílt meg a KMÉ-védjegy pályázati lehetőség. Mostantól már a friss halhúsra - élő halra vagy friss és előkészített halászati termékekre - is benyújtható a kérelem. Az egészséges és változatos táplálkozásban méltán birtokol előkelő helyet a hal, amely ezután a KMÉ-védjegy menüjét is gazdagítja. Legalábbis a pályázható termékkört mindenképp! 

A friss halhús - élő hal, friss és előkészített halászati termékek - esetében a védjegyhasználatot a haltermelő vagy a halászati termékeket előállító halfeldolgozó vállalkozás kérvényezheti - írja a MÁSZ. A KMÉ-védjeggyel jutalmazott halnak garantáltan hormonmentes, illetve hormonhatású hozamfokozótól mentes termelésből, továbbá szigorúan ellenőrzött minőségű vízből kell származnia. A hal csak elismert halfajta vagy hibrid lehet, melynek tenyésztése, lehalászása, szállítása és előkészítése során a technológiai, higiéniai előírásokon túl az állatjóléti követelmények is messzemenően teljesülnek.

A halhús frissességéhez nem férhet kétség, ugyanis sem fagyasztott, sem pedig felengedett hal nem hozható forgalomba KMÉ tanúsítással. A pályázati lehetőség kizárólag édesvízi élő hal vagy friss és előkészített halászati termék számára érhető el. A további pályázati feltételekről a kategóriára vonatkozó speciális tanúsítási követelményekben olvashatnak. A védjegyhasználati jog elnyeréséhez elektronikus úton lehet pályázni.

Meddig lehet pályázni?

A megnyitott termékkategóriákban - így a friss halhús esetében is - bármikor beadható a pályázat, nincs megszabott határidő. Azonban a gyorsabb elbírálás érdekében érdemes figyelemmel kísérni a bírálóbizottsági ülésnaptárt és legalább két héttel a soron következő ülés előtt benyújtani a pályázatot, így a helyszíni auditra és az esetleges hiánypótlásra is mihamarabb sor kerülhet.

Címkék:
hal, kérelem, haltenyésztés, halgazdálkodás, haltermelő,